Möte om tak i gruvhål som riskerar att falla in

Bergstaten kan inte utesluta att taket till Fabianhålrummet faller in. I tisdags skedde överläggningar med berörda parter.

MALMBERGET2010-02-17 06:00
Bergstaten vill att en oberoende granskning ska ske av Fabianhålrummet i Malmberget. Enligt den kan en plötslig kollaps av bergtaket ske, även om det inte är sannolikt.
I tisdags satt Bergstaten
i överläggningar med LKAB, Gällivare kommun och länsstyrelsen angående Fabianhålrummet.
- Vad vi kom fram till är att det nog är föga sannolikt att en total kollaps av det här hålrummet skulle kunna ske under den närmaste framtiden, säger Jan-Olof Hedström, Bergstaten.
Inte utesluta
Samtidigt kan Hedström inte garantera eller utesluta att något sådant skulle kunna ske. Och gör det det blir verkningarna avsevärda. Inte bara för LKAB, utan även för de närmast boende.
Hedström vill hellre se ett skeende där mindre bitar av taket i hålrummet - som är 100 meter på höjden, bredden och längden - rasar in efterhand. Och i så fall får det ingen större effekt vid markytan.
Projektbeskrivning
Vid mötet framkom det att gruvbolaget ska arbeta fram en ny projektbeskrivning om Fabianhålrummet och alla kända fakta kring det.
- LKAB har tid på sig fram till sommaren, men före semesteruppehållet, att presentera en sådan projektbeskrivning för berörda parter. För i dag betraktar vi inte Fabianhålrummet som någon större riskfaktor, säger Jan-Olof Hedström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om