Monstruöst kafé med gruvdoppa

När Maria Pettersson gjorde slag i saken och bestämde sig för att öppna eget kafé, var saken klar - hon skulle satsa i Malmberget.Sedan slutet av juni driver hon nu "Kaffemonster i norr"i fokuslängan.

Kanske en rolig present.FOTO: Maria Ödalen

Kanske en rolig present.FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

MALMBERGET2011-08-05 06:00

Maria Pettersson har största delen av sitt arbetsliv jobbat inom storkök och restaurang. Efter år av samlade erfarenheter bestämde hon sig för att satsa sina kunskaper i ett eget företag.

- Jag hade länge varit sugen på att starta eget och tänkte att ett kafé vore kul, säger hon.

Och kul är det. Varje dag, enligt den nyblivna kaféägaren, som gjorde dröm till verklighet den dagen hon öppnade dörrarna till "Kaffemonster i norr" i Malmberget.

- Ingen dag är den andra lik, man vet inte vad som ska hända från en dag till en annan. Och det bästa av allt är att träffa alla människor.

Låga hyror
Att någon startar nytt i Malmberget hör inte till vanligheterna i dag, snarare tvärtom i de för orten rådande avvecklingstider.

Men för Maria Pettersson var det en självklarhet att öppna där.

- Ett kafé behövs ju i Malmberget. Alla kaféer är packade intill varandra i Gällivare och de som bor i Malmberget är tvungna att åka dit. Jag ville öppna här och jag stannar så länge jag får och så länge det finns människor som vill fika i Malmberget. Sedan får jag se mig om efter något i Gällivare. Jag hade även skoleleverna i åtanke, när jag bestämde mig för att öppna här, säger hon.

Att hyra lokal i Malmberget är i dag dessutom gynnsamt.

- Hyrorna är låga, vilket håller kostnaderna nere och gör att man kan ha bra priser i kaféet, säger Maria Pettersson.

Redan i dag håller hon kvällsöppet från 11.00 till 20.00 men beroende på hur affärerna går kanske hon utökar till helgöppet och tidigare öppning på morgnarna.

- Det kan hända att jag även anställer en person i så fall.

Bakar allt själv
Maria Pettersson bakar allt bröd själv. Hon gör det hemma än så länge men planerar att installera en ugn i kaféet.

- Annars har jag lite annat tänkande än de övriga som driver kafé i Gällivare. De har alla bageri i anslutning men jag satsar på en liten shop i stället, säger hon och visar ut i butiken, där kunderna kan välja mellan olika sorters smaksatt kaffe och thé, marmelader och små presenter, säger Maria Pettersson.

Namnet, var kommer det ifrån?
- (Skratt) Jag ville egentligen heta "Kaffemoster i norr" men då fanns det ett företag i Sverige med liknande namn så det fick jag inte. Då tänkte jag att jag ju är ett riktigt kaffemonster och har varit så nästan sedan barnsben. Så det blev "Kaffemonster i norr" i stället.

Fotnot: Termen grovdoppa är ett dialektalt uttryck för vetebröd. I rubriken har uttrycket gjorts om till "gruvdoppa" med anknytning till gruvverksamheten i Malmberget. Grovdoppa är också titeln på ett visalbum av Allan Edvall från 1979.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om