Minnesdag i Malmbergets sporthall

Den 9 december 1969 startade den stora gruvstrejken i Malmfälten. 50 år senare arrangerades en minnesdag i Malmbergets sporthall.

Thage Johansson arbetade på Vitåfors mekaniska verkstad när strejken bröt ut.

Thage Johansson arbetade på Vitåfors mekaniska verkstad när strejken bröt ut.

Foto: Joel Abrahamsson

Malmberget2019-12-10 09:40

Den stora gruvstrejken utbröt den 9 december 1969 när arbetare i Svappavaara valde att sätta sig. Strejken spred sig och bara några dagar efteråt var det samling i Malmbergets sporthall för att utse vilka från orten som skulle ingå i strejkkommittén. Dåvarande elektrikern Elof Söderström minns dels dagen han blev nominerad, men också de efterföljande stormötena.

– Det var oerhörd uppslutning, att vi var samlade är också grunden till att strejken bar, säger Elof Söderström.

När det 50 år senare arrangerades minnesdag var flera av strejkkommitténs utvalda tillbaka i samma sporthall där det en gång började. Tillsammans med andra som på olika sätt deltagit eller berörts berättade de om sina upplevelser före, efter och under den 57 dagar långa strejken. Innan strejken bröt ut minns de sammantaget en tid med dålig personalpolitik, dålig arbetsmiljö och mycket olyckor. Thage Johansson arbetade i Vitåfors mekaniska verkstad och berättar hur arbetsledarna klockade arbetsmoment, kafferaster och toalettbesök.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt under den här tiden. Jag arbetade hela dagarna, över luncher och kafferaster och ändå klarade jag inte av att hålla den tid som de hade satt åt oss. Det fanns inte en möjlighet att klara den anslagna tiden, säger han.

Thage Johansson minns även han stormöten i Sporthallen med fullsatta läktare och ett ganska tufft klimat.

– Tänk själv när så många viljor ska enas om en och samma sak. Ibland tyckte jag det var hemskt och funderade hur människor kan uppföra sig så mot varandra. En stämning triggades upp och jag måste säga att jag inte tyckte om den och funderade hur det skulle sys ihop, men till sist blev det ändå något. I grund och botten hade vi ett gemensamt mål, säger han. 

Besökarna fick förutom de inblandades berättelser också ta del av utställningar med tidningsartiklar och filmklipp. Under eftermiddagen uppträdde sångaren och låtskrivaren Johan Airijoki som själv är född och uppvuxen på orten och har egen erfarenhet av arbete i gruvan. Han skildrar både samhällsomvandlingens Malmberget och gruvarbetet i många av sina låtar.

– Det känns hedrande att ha blivit inbjuden hit idag för att sjunga mina låtar utifrån mitt perspektiv och mina betraktelser. Samtidigt är det kanske en av de sista chanserna man får att uppträda här i Sporthallen innan den rivs, så det blir speciellt, sa han innan spelningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!