Mätplintar installeras omkring Malmberget

Arbetet med installationen av mätplintar kommit igång på allvar. Totalt ska 250 installeras i och omkring Malmberget.Maskintjänst utför arbetet åt gruvbolaget LKAB.

Ulf Stenvall, Lennart Jonsson och Tony Eriksson från företaget Maskintjänst borrar på Elevhemsområdet i Malmberget för insalation av LKAB:s mätplintar, totalt ska det bli 250 stycken. FOTO: John Filipsson

Ulf Stenvall, Lennart Jonsson och Tony Eriksson från företaget Maskintjänst borrar på Elevhemsområdet i Malmberget för insalation av LKAB:s mätplintar, totalt ska det bli 250 stycken. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2009-07-15 06:00
LKAB vill kunna avläsa markrörelser och seismiska händelser bättre än vad de kan göra i dag. Därför ska det i sommar installeras 250 nya mätplintar i Malmberget.
För närvarande borras det på Elevhemsområdet och tanken hos gruvbolaget är att arbetet ska vara slutfört under augusti månad.
- Vi vill kunna avläsa bättre än vad vi gör i dag därav orsaken till att de här 250 mätplintarna installeras, säger Johnny Sjöberg, bergmekaniker hos LKAB.
Förutom Elevhemsområdet kommer det att borras även uppe på Kilen, Hermelin och Johannesområdet.
Lokalt företag
Maskintjänst, ett lokalt företag i Gällivare, utför borrningarna åt LKAB. Och ungefär tre man behövs vid varje maskin som borrar.
- Det dundrar ju en hel del och dammar också, säger Tony Eriksson som sköter den ena av maskinerna medan hans två arbetskamrater skarvar och sätter på nya rör. Men ännu har vi inte hört av några klagomål från de närboende här på Elevhemsområdet.
Manuell avläsning
Ett par dar kan det ta att borra ett hål, men det är väldigt inviduellt, mycket beroende på hur markförhållandena ser ut.
- Sedan kan det ju också inträffa att borrkronan fastnar i berget. En sådan sak brukar sinka oss med åtskilliga timmar, när det inträffar, säger Eriksson
Sedan tidigare finns det redan mätplintar installerade på olika håll i samhället, bland annat då i östra delarna av Malmberget.
Mätplintarna är installerade ungefär på fem meters djup under markytan och de ska avläsas manuellt på en millimeterskala.
Med de nya mätplintarna ska avläsningen kunna bli betydligt tydligare än vad de har varit tidigare.
- Vi låter installera dem nu under sommarmånaderna och sedan är det vår förhoppning att allt ska stå klart nu till kommande höst, säger Johnny Sjöberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om