Malmbergsbo om flytten: "Äntligen"

Malmbergsborna har nu fått ett årtal för när de måste flytta. Och för de som NSD stötte på var det ett välkommet besked.

Längtat. Ingemund Isaksson, vars villa ska vara köpt under år 2018 blev nöjd med gårdagens besked. ”Äntligen, jag har längtat efter att det ska komma igång”, säger han.

Längtat. Ingemund Isaksson, vars villa ska vara köpt under år 2018 blev nöjd med gårdagens besked. ”Äntligen, jag har längtat efter att det ska komma igång”, säger han.

Foto: Emma Eriksson

Malmberget2016-01-26 17:33

Under tisdagen kom beskedet att 76 bostäder och närmare 250 personer tillfälligt ska flyttas till kvarteren Hermelinen och Johannes redan under 2016.

Läs mer: "250 måste flytta under 2016"

En av dem som får börja göra sig redo för flytt är Amanda Larsson som bor i en två på Hertiggatan. Brevet med information från LKAB har hon inte hunnit öppna, och NSD blir budbärare.

– Oj. Jag blev lite paff. Min kille har sagt att han trodde att det rörde sig om närmare fem år. Men vi har ändå haft lite planer på att försöka hitta något nytt, nu när vi fått barn och blivit fler. Vi står i tomtkö och har även gjort intresseanmälan på lägenheter, berättar hon.

Att bo alldeles intill gropen är en skakig tillvaro och Amanda Larsson pekar bakom sig upp mot staketet och berättar att asfalt sjunkit ihop utanför stängslet och bildat ett hål. Just skador i infrastrukturen är en del som gör att LKAB beslutat sig för en snabbare process.

– Det syns sprickor på fasader men också på vägar, och sen blir det en risk för att även vattenledningar går sönder, förklarar Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingarna.

På andra sidan gropen och ytterligare något kvarter in i Östra Malmberget skottar Ingemund Isaksson. Det har han möjlighet att göra i två vintrar till, innan hans hus ska köpas av LKAB och han måste flytta från Majorsgatan.

– Det känns jävligt bra att få besked. Jag har verkligen längtat. Bara de hinner sätta upp något hus som är närmare Gällivare en Repisvaara så är jag nöjd, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om