Malmberget helt torrlagt

Natten mellan måndag och tisdag sprack en vattenledning i Malmberget.Och nästan samtidigt ytterligare en, nu i centrala Gällivare.

Först Malmberget sedan Gällivare. Personalen på vatten och avlopp har haft det snärjigt natten mellan måndag och tisdag. Här på bilden, närmast Stefan Strömbäck, Folke Johansson och Jan Esseblom.

Först Malmberget sedan Gällivare. Personalen på vatten och avlopp har haft det snärjigt natten mellan måndag och tisdag. Här på bilden, närmast Stefan Strömbäck, Folke Johansson och Jan Esseblom.

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2010-02-03 06:00
Morgontidiga Malmbergsbor kunde konstatera att det inte fanns något vatten i ledningarna på tisdagsmorgonen.
En 200 millimeters rörledning i de nedre delarna i samhället hade spruckit under natten och i stort sett hela samhället var torrlagt.
- Läckan i Malmberget kunde vi åtgärda relativt snabbt, säger enhetschefen Lars Dyrlind, på vatten och avlopp hos Gällivare kommun. De flesta i samhället hade nog fått tillbaka sitt vatten vid 10-tiden på förmiddagen.
Hårt arbetspass
För personalen på vatten och avlopp blev det ett hårt arbetspass natten mellan måndag och tisdag.
Nästan samtidigt med vattenläckan som torrlade Malmberget uppstod det ytterligare en, den här gången i centrala Gällivare.
- Vi fick rycka personalen från Malmberget för att försöka åtgärda den nya läckan, som hade uppstått här nere i samhället.
En av dem som var med hela natten, eller egentligen redan från sen måndagskväll, var Ilkko Säisä som fortfarande var igång vid lunchtid i tisdags.
Känner sig mör
- Det är inte utan att man börjar känna sig aningen mör vid det här laget. Jag har jour och blev utkallad vid 22-tiden i måndagskväll och har varit igång sedan dess.
Vattenläckan i Gällivare visade sig dock vara mindre allvarlig än vad som befarades ifrån början.
- Vi börjar inte gräva här förrän på onsdag morgon, eftersom alla fortfarande har vatten i ledningarna, men inte fullt tryck, säger Lars Dyrlind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om