Lyckat hälsoprojekt på Malmstaskolan - eleverna har byggt muskler

Under de senaste tio åren har Malmstaskolan i östra Malmberget nästan halverat elevantalet. Men framtidstron spirar ändå och under våren har ett lyckat hälsoprojekt genomförts.

Hälsoprojekt och tandhygien bedrivs framgångsrikt på Malmstaskolan. Här syns Elisabeth Pejok, Anna Nilsson Springare, tandhygienister, tillsammans med Viola Nilsson, från barnkliniken. FOTO: John Filipsson

Hälsoprojekt och tandhygien bedrivs framgångsrikt på Malmstaskolan. Här syns Elisabeth Pejok, Anna Nilsson Springare, tandhygienister, tillsammans med Viola Nilsson, från barnkliniken. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2010-06-04 06:00
- För tio år sedan var vi mer än 120 elever här på skolan, men många familjer har lämnat östra Malmberget efterhand och idag har vi 74 elever kvar på skolan, säger Annika Gramner, förskollärare.
Men mellanstadieskolan har fortfarande ett elevantal som gör att det inte är någon risk för en framtida nedläggning.
- Och vi tror nog att läget för elevantalet har stabiliserats nu och kommer att hålla sig ganska konstant de närmast kommande åren.
Ett hälsoprojekt har bedrivits på skolan under terminen.
- Anledningen till hälsoprojektet är för mycket stillasittande hos de unga, dels på skolan men även på fritiden framför datorer och tv och det sätter sina spår, säger Viola Nilsson, från Lapplands barnklinik, som har hållit i projektet.
Hälsoprojektet har gått ut på att aktivera eleverna mer och få dem att ägna sig åt utevistelser i större utsträckning än vad de har gjort tidigare. Resultatet har inte heller låtit vänta på sig. Muskelmassan bland eleverna har vuxit.
- Jag tycker vi har lyckats över all förväntan, säger Viola Nilsson.. Vi har byggt upp muskelmassan hos skolans elever med 75 kilo, med andra ord har en hel vuxen person har tillkommit här.
Men de är flera faror som lurar på eleverna och i viss mån även de vuxna. En sådan är tandhygienen och att lära sig borsta sina tänder rätt.
- Det slarvas en hel del med den biten både bland barn, men även bland de vuxna, säger Anna Nilsson Springare och Elisabeth Pejok, båda tandhygienister från folktandvården.
- Kan vi bara lära ut lite grann av hur man sköter sina tänder är mycket vunnet. Och samtidigt räddar vi kanske många från framtida dyra reparationer av sina tänder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om