LKAB:s huspriser avslöjade

Nu kan NSD avslöja LKAB:s köpesummor vid köp av hus i Malmberget. Genom åren har priserna varierat från några hundratusen till upp mot två miljoner. LKAB anser att de betalar bra. Villaägarnas Riksförbund anser att nyckel mot nyckelprincipen ska gälla.

Tingvallsgatan 48. LKAB köpte fastigheten i november 2010. Köpesumma 1 350 000 kr.

Tingvallsgatan 48. LKAB köpte fastigheten i november 2010. Köpesumma 1 350 000 kr.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2014-02-14 06:00

LKAB har köpt ett stort antal fastigheter av privatpersoner i Malmberget med anledning av gruvans utbredning. Köpesummorna har omgetts av hemlighetsmakeri vilket kritiseras av Villaägarnas Riksförbund.

–Skälet till att man inte vill offentliggöra priser är väl helt enkelt att man vill spela ut folk mot varandra, man försöker få så låga priser som möjligt, säger chefsjurist Ulf Stenberg.

Något som LKAB tillbakavisar.

– Vi gör aldrig offentlighet av affärer vad det än må vara. Vid tillfället när affären är gjord har jag upplevt att alla varit nöjda, säger Karl Wikström, LKAB:s verksamhetschef för samhällsomvandlingen.

"Oberoende fastighetsvärdare"

I fjol köpte LKAB ett 20-tal hus i Malmberget. LKAB:s princip är att följa expropriationslagens lydelse, marknadsvärde plus 25 procent för besväret att tvingas flytta.

På senare år har huspriserna ökat. LKAB värderar husen i Malmberget efter marknadsvärdet i Gällivare.

– Över tid förändras marknaden och vi följer med den. Den kan gå ner och den kan gå upp. Det finns inget hus som är likt det andra. Vi anlitar oberoende fastighetsvärdare som bedömer husets skick. Det är som vilken affär som helst, säger Karl Wikström.

LKAB säger att de följer expropriationslagens lydelse, ersättningen ska motsvara kostnaden för ett likvärdigt boende, mineralersättning tillkommer om fastigheten står på ett område där LKAB har brytningstillstånd.

"Nyckel mot nyckelprincipen"

Villaägarnas Riksförbund säger att de som måste flytta ska hållas skadelösa och inte tvingas flytta till enklare bostäder eller ta banklån. Nyckel mot nyckel principen.

– Det mest sannolika scenariot är att det blir en upprepning av det som hände på Elevhemsområdet. De som säljer först får ersättningar som inte räcker till nya hus medan LKAB frivilligt betalar bättre till dem som säljer senare så de kan köpa nya hus. Vi vet att det finns småhusägare som inte kommer att sälja till de priser LKAB erbjuder. LKAB kan inte genom markanvisningsförrättning tvinga bort boende så länge kommunen inte upphäver detaljplanen. Det finns en oprövad paragraf i lagstiftningen som innebär att man ska ha rätt till ersättning för "annan skada". LKAB kan redan i dag vara skyldig att betala merkostnader för nya bostäder utöver de ersättningar som erbjuds. Sen är det en fråga om det här är förenligt med Europakonventionens skydd för det egna hemmet. Oberoende av utgången av en markanvisningsförrättning måste LKAB stå för småhusägarnas advokatkostnader. Blir det process kommer vi att knyta upp de bästa advokaterna i Sverige, säger Ulf Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om