LKAB vill stänga Bergmansgatan

LKAB vill stänga Bergmans-gatan så fort som möjligt. Man befarar att taket till malmkroppen Fabians hålrum kan störta in.- Vi vill helst ha marginaler i dag, säger Christina Danér, LKAB.

Roland Holmgren, socialdemokratisk ordförande i Malmberget, säger. "Vad händer om taket till Fabianhålrummet störtar in? Bergmansgatan måste stängas om det har med säkerheten att göra." FOTO: Marie Ridderström

Roland Holmgren, socialdemokratisk ordförande i Malmberget, säger. "Vad händer om taket till Fabianhålrummet störtar in? Bergmansgatan måste stängas om det har med säkerheten att göra." FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-09-01 06:00
LKAB vill stänga Bergmansgatan akut. Annars måste bolaget stoppa gruvbrytningen i Malmbergets mest lukrativa malmkropp, Fabian. Risken för ett större gruvras är stor. Taket till gruvan kan störta in, vilket kan leda till otrevliga konskevenser för omgivningen.
- Vi vill helst stänga Bergmansgatan så fort som möjligt. Vi ser en förhöjning på den seismiska aktiviteten och vi vill inte bryta så nära staketet och bebyggelse. Vi vill ha en större buffertzon, säger Christina Danér vid LKAB.
Ny grop i Malmberget
LKAB har utfört sonderingsborrningar och kärnborrningar, men detta material är ännu inte utvärderat.
- Vi hade inte vidtagit åtgärder om vi inte känt att malmkroppen Fabian håller på att kalva uppåt. Vi vill helst ha marginaler i dag. Fa-
bianrummet växer uppåt. Vi har brytningsrestriktioner så att vi inte ska få upp ett rum i anslutning till Gropen, säger Danér.
Skalv och vibrationer
Det har varit hög seismisk aktivitet vid Malmbergsgruvan den senaste veckan. Det högst uppmätta värdet på den lokala Richterskalan är 1,6, enligt Danér. LKAB varnar för att större händelser kan inträffa under den närmaste tiden.
LKAB vill ha ett säkerhetsavstånd mellan bostäder och de öppna gruvhålen. Vid ett möte
i torsdags, mellan LKAB och kommunledningen, framförde LKAB sitt önskemål om en snabb process för att stänga Bergmansgatan.
- Om inte Bergmansgatan stängs så får vi strypa Fabian och reducera produktionen på Malmbergsgruvan, säger Danér.
Gruvchef Björn Koorem, säger att det inte handlar om en akut stängning på grund av sprickbildning.
Tangerar gränsen
- Nej, nej, inte det. Det finns naturligtvis en gräns för hur länge vi kan ha gruvbrytning vid Bergmansgatan. Vi tangerar vår gräns nu. Vi finns inte under Bergmansgatan, vi finns på rätt sida av staketet, men vi vill utöka vår Fabianproduktion, säger Koorem.
Han säger vidare att han inte har fått någon alarmerande
information från arbetet med
de seismologiska mätningarna
eller markborrningarna.
- Den kopplingen finns inte direkt, säger han.
Finns det risk för okontrollerade ras?
-Nej, inte utanför vårt industriområde, det vore för hemskt, säger Koorem.
Ta malmen från Kiruna?
Verksamhetschef Karl Wikström säger att beslutet att inte bryta malm under bostäder fattades
i våras.
- Det är mera en psykologisk fråga. Orsaken till att vi vill stänga Bergmansgatan redan nu är på grund av att våra orderböcker börjar fyllas igen. I det här läget bör vi flytta ner ett steg mot Altanvägen och Terassvägen. Kommunen vill att gruvan ska fungera och gör vad den kan. Får vi inte någon ny väg så tar vi malm från Kiruna. Verken ska få sin malm, säger han.
"Lösa in Malmberget"
Roland Holmgren, socialdemokratisk ordförande i Malmberget, är orolig för ett framtida ras i Fabiangruvan.
- Vad händer om taket till Fabianhålrummet störtar in? Bergmansgatan måste stängas omedelbart om det har med säkerheten att göra. Malmbergets S-förening har hela tiden hävdat att man måste göra en helhetslösning av Malmberget. Hela samhället bör lösas in. Det måste vara målsättningen och det gäller att planera och ta fram bebyggelse i stor skala. Den som ska betala är givetvis LKAB, säger Holmgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om