– LKAB vill kommma fram till om det är gruvans verksamhet som orsakat skadorna. Den geotekniska undersökningen pågår ännu. Utöver det så görs ett tiotal andra undersökningar som inte är klara och sammanställda ännu, säger Maria Ödalen, kommunikatör vid LKAB.
Sprickzonen som löper genom östra Malmberget, från Kilen till Malmsta, har tidigare inneburit att LKAB beordrats av Bergsstaten att lösa in ett tiotal fastigheter i östra Malmberget. Bergsstaten konstaterade då att gruvbrytningen påverkat området bland annat genom att sänka grundvattennivån.
På Österlånggatan syns sprickbildningen tydligt, där har nivåskillnaden ökat under sommaren.
Utfört borrningar
Gällivare kommuns miljö- och byggchef Antero Ijäs väntar på besked från LKAB.
– Gällivare kommun och LKAB har en dialog om det här. Vi har haft dialogmöte med LKAB och boende under våren och det var ett bra möte
Vi ska skriva till LKAB och vi är överens om att de ska rapportera om den geotekniska undersökningen. LKAB:s konsulter har utfört borrningar i området och tagit en massa prover, vi har inte fått något officiellt besked ännu. Många är på semester.
Kan Gällivare kommun lösa in fastigheterna?
– Nej, det tror jag inte att kommunen kan, det är en fråga mellan gruvbolaget och fastighetsägarna. Där-emot kan vi vara behjälpliga fastighetsägarna i de frågor vi kan. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och Bergsstaten tillståndsgivare, säger Ijäs.
Kan kommunen göra en egen geoteknisk undersökning av området?
– Inget är planerat, men man kan göra det. Service- och teknik kan beställa en undersökning, men det är upp till dem att fatta det beslutet, säger Antero Ijäs.