LKAB vill ha kvar kultur- byggnader

LKAB vill bevara sju kulturbyggnader från bostadsområdet Johannes i Malmberget. Husen ska monteras ner, mellanlagras i Vitåfors och sedan byggas upp i Gällivare.- Själva haken i dag är att man inte vet vart man ska flytta dem, säger Jeanette Aro, länsstyrelsen.

Personal från länsstyrelsen, kommunen och LKAB, synade i går husen som ligger innanför stängslet på Bolagsområdet Johannes.

Personal från länsstyrelsen, kommunen och LKAB, synade i går husen som ligger innanför stängslet på Bolagsområdet Johannes.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2011-05-19 06:00

De gamla husen som ligger innanför stängslet på Johannes bostadsområde i Malmberget synades av länsstyrelsen i går.

LKAB föreslår att man bevarar sju hus för framtiden. Husen ska monteras ner, mellanlagras och byggas upp på lämplig plats i Gällivare.

- Hela bolagsområdet ligger i ett område som är riksintressant för kulturmiljön. Många hus är från sent 1800-tal till 1950-60 talen. Självklart är det synd att riva ner allt, men mycket måste rivas. Även om mineralbrytningen har fått företräde innebär det inte att den får radera ut allt annat, säger Jeanette Aro.

Bygger jätteförråd
I dag finns det tolv byggnader innanför staketet på Johannes. Husen ägs av LKAB och området måste av säkerhetsskäl tömmas senast 31 december 2011. Därefter stängs området och tillträde blir förbjudet.

- Markdeformationer är nära förestående så det är bråttom med husen, säger Jeanette Aro.

För att kunna lagra nedmonterade byggnader tänker LKAB bygga ett kallförråd i Vitåfors. Det blir ett jätteförråd på 800 kvm, med en stålkonstruktion, plintar och grusgolv.

- Det bästa är att inte hålla på med mellanlagring, utan flytta direkt från A till B. Men vi har inte den möjligheten i dag, säger Karl Wikström, LKAB.

Disponentvillan vandaliserad
LKAB finansierar projektet, men vill inte avslöja vad det kostar.

- Det är en affärsfråga. Vi är inte i mål ännu men det här är ju en del av LKAB:s historia. Hela Hermelin och Johannesområdet ska tömmas 2016-2018, säger Wikström.

Enligt Wikström kan det bli aktuellt att bevara fler byggnader på Bolagsområdet.

- Disponentvillan tycker jag personligen att man bör bevara, men tyvärr är den så förstörd nu.

Den gamla disponentvillan har stått tom länge och har vandaliserats, nyligen krossades fönsterrutor på den anrika byggnaden.

Många hus kommer att rivas, några kanske bränns ner och används som övningsobjekt för räddningstjänsten.

De fem hus som rivs ska dokumenteras genom fotografering. Från de hus som ska återuppbyggas bevaras timmerstommar, bjälklag av timmer, bärande takkonstruktioner, grundstenar, granitsockelstenar, mall av lister och foder, välbevarade innerdörrar, spegeldörrar, handtag och sju kakelugnar.

Byggnaderna ska förslagsvis ingå i den överenskommelse om bevarande av kulturbyggnader, som Gällivare kommun ska träffa med LKAB.

Prioriterar innehållet
Börje Johansson, ordförande i barn- utbildning och kulturnämnden (S).

- LKAB:s inställning är positiv. De tänker bevara de byggnader som vi uppfattar som värdefulla, med undantag av Bolagshotellet. Det är synd, men det kan vara svårt att flytta. Viktigt är att allt innehåll i hotellet ska stanna i Gällivare, värdefull konst och möbler, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om