LKAB vill flytta 80 hus

LKAB planerar att skapa en ny stadsdel i Östra Malmberget genom att flytta 80 hus från Bolagsområdet. – Hyresgästerna kan flytta med. Går det bra kan det bli 250 lägenheter, säger Karl Wikström, LKAB.Men moderaterna är kritiska.– Häpnadsväckande att man tänker bygga upp ett samhälle omkring en grop och ett stängsel, säger Lars Alriksson.

Flerfamiljshus på Bolagsområdet i Malmberget ingår i LKAB:s flyttplaner.

Flerfamiljshus på Bolagsområdet i Malmberget ingår i LKAB:s flyttplaner.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2014-02-18 09:10

LKAB har nya utvidgade planer för Östra Malmsta. Bolaget vill flytta sina gamla trähus från Hermelin/Johannes till en plats sydost om Malmstaskolan.

– Vi har jobbat lite i det tysta och väntar på vissa kommunala beslut. Vi gör förarbeten och vissa undersökningar. Vi har många fina hus som vi kan flytta och vi vill flytta så många kåkar som möjligt. Jag tror att många som bor i de här lägenheterna vill följa med, säger Karl Wikström, chef för samhällsomvandlingen.

Han säger att förkastningszonen vid Linnevägen inte utgör något hinder. Planerna står heller inte i motsatsförhållande till Repisvaara.

– Det behövs lägenheter överallt.

Karl Wikström blir lyrisk när han talar om gamla timmerhus med snickarglädje, uppbyggda i en bevarad del av Malmberget.

"Satsningen äventyrar Repisvaara"

Lyrisk blir däremot inte politikern Lars Alriksson (M).

– Jag har bestämt avrått från den här lösningen. Jag tror överhuvudtaget inte att det blir ett bra boende. Jag bor själv på Östra Malmsta och vet vilka miljöstörningar som finns med damm, sprängningar, släpp och deformationer. Nu när vi har chansen att bygga ett attraktivt samhälle, vinterorten Gällivare, då bygger man inte ett nytt bostadsområde vid ett staket och en grop.

Han säger att tanken med samhällsomvandlingen var att man skulle bygga ett starkt samhälle där man inte delar upp verksamheterna i två samhällen. Han tror att LKAB:s beslut innebär minskade satsningar i Gällivare.

– LKAB signalerar om att man inte går vidare i Repisvaara och det är jätteolyckligt för kommunen. Det var oerhört viktigt för kommunens planering att LKAB var med och tog infrastrukturkostnaderna för att öppna upp Repisvaara. LKAB:s satsning äventyrar kommunens planering av Repisvaara. LKAB planerar en väldigt storskalig satsning i Östra Malmberget när det från början var tal om några kulturhus. LKAB ser kortsiktiga lösningar, kommunen måste ha ett långsiktigt perspektiv. Det är en billig sniklösning för LKAB men det är faktiskt inte LKAB som bestämmer hur samhället ska bli. Det är kommunens folkvalda som ska bestämma. Det är häpnadsväckande att man tänker bygga upp ett samhälle omkring en växande grop och ett stängsel. Det är så otroligt så det är inte sant, säger Lars Alriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om