LKAB utökar kontrollerna i Malmberget

Nu är den omfattande geologiska undersökningen av krosszonen i Östra Malmberget färdig. LKAB kommer att utöka sitt kontrollprogram i området. I ett yttrande till länsstyrelsen skriver LKAB att gruvan inte påverkat sättningarna i krosszonen eller skadat husen på Linnévägen.

Radhusen på Linnevägen i Malmberget.

Radhusen på Linnevägen i Malmberget.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2013-11-18 20:15

LKAB har genomfört en geologisk undersökning av området kring Linnévägen sedan flera fastigheter utrymts på grund av skador. I ett yttrande till länsstyrelsen fråntar sig LKAB ansvaret för skadorna. "Trots att det inte finns något som med säkerhet tyder på att LKAB:s verksamhet orsakat skadorna så har bolaget valt att erbjuda samtliga fastighetsägare i den drabbade radhuslängan en lösning på deras bostadssituation genom antingen reparationer eller köp av fastighet. Bolaget väljer också att fortsätta med vissa undersökningar och mätningar för att få en ännu bättre kunskap om krosszonen och dess påverkan på fastigheter."

Tre meter bred

LKAB har ett kontrollprogram där Nitro Consult AB sedan år 2000 gör regelbundna besiktningar i 17 hus längs krosszonen, mellan Sveavägen och Bergmansgatan. Nu utökas kontrollprogrammet till att omfatta hus nära Linnévägen.

LKAB mäter markdeformationer i Malmberget med ett GPS-baserat mätsystem sedan 2009. 232 mätplintar är utplacerade i Malmberget. LKAB mäter krosszonens rörelser genom en extensiometer som är installerad på Kilen. Nu har man installerat ännu en extensiometer norr om Linnévägen.

Vid geotekniska och geofysiska undersökningar som utförts 2013 har man borrat i marken längs Bergmansvägen, vid Linnévägen och söder om Norra Kungsallén. Krosszonen hittades vid samtliga platser. I en provgrop vid Bergmansgatan fanns krosszonen på en halv meters jorddjup och dess bredd var cirka tre meter. (Källa Reinertsen).

Genom georadarmätningar kartlades jordjupet. Det finns indikationer på att krosszonen stupar mot väster. Hur djup och lång krosszonen är framgår ej av rapporten. Det har fastställts att krosszonen löper längs med Linnévägen. LKAB skriver att den sammanlagda bedömningen är att krosszonen är mycket gammal och gruvbrytningen inte en trolig orsak till krosszonen. Konsulten Tyrens AB har utrett vilken påverkan grundvattnet har på zonen. Gruvbrytningen ger upphov till storskalig grundvattensänkning vilket kan påverka krosszonen, men LKAB tror snarare att det handlar om påverkan från ett flertal vattenläckor som orsakat erosion under markytan. Ett jätteläckage pågick under två års tid under Tingvallsgatan/Bergmansgatan. LKAB skriver i rapporten att gruvan ej orsakat vattenledningsbrotten då gruvans markrörelser i området är för svaga för att orsaka skadorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om