LKAB satsar miljoner

LKAB bygger ett nytt laboratorium för 80 miljoner kronor vid Malmbergsgruvan. Agglomereringslaboratoriet får en fullskalig utrustning för kulrullning.-Vi ska göra världens bästa pelletskulor, säger Lars-Eric Aaro, tf verkställande direktör för LKAB.

LKAB är världsledande inom pelletsproduktion. FOTO: Marie Ridderström

LKAB är världsledande inom pelletsproduktion. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-06-19 06:00
LKAB bygger ett "AggloLab"
i Koskullskulle. Bygget startar redan i höst och kostar 80 miljoner kronor. Lars-Eric Aaro säger att satsningen på agglomereringslaboratoriet ska stärka LKAB inför framtiden.
- I den här svåra tiden, då vi haft låga volymer och levererat hälften av vår kapacitet, är det spe-
ciellt glädjande att LKAB:s styrelse tagit nytt beslut om laboratoriet för 80 miljoner kronor, säger Aaro.
Han poängterar att det ser bättre ut för LKAB för närvarande och efterfrågan på malm har ökat.
LKAB är världsledande inom pelletsproduktion. Agglomereringslaboratoriet kommer att ge LKAB möjligheter att bedriva spetsforskning i en försökshall med fullskalig utrustning för kulrullning.
Nyanställningar
Upphovskvinnan bakom "AggloLab" är Seija Forsmo, forskningsledare, teknisk doktor och expert i partikelteknologi.
-Det känns jättefint att styrelsen tagit detta beslut. Vi är eld och lågor, säger hon.
Det blir nyanställningar, sex forskare plus tekniker får jobb vid laboratoriet som byggs i anslutning till nuvarande laboratorium och kontorsbyggnad.
-Vi ska studera rullning, den ideala kulan. Labbet är mycket viktigt för vår process- och produktutveckling och kommer att möjliggöra forskning och utveckling av vår pelletskompetens. Vi kommer att modernisera mätningarna och utveckla utbildningen, säger Forsmo.
Stor försökshall
Seija Forsmo har forskat fram en ny mätmetod vid pelletisering, som LKAB tagit patent på. Agglomereringen, eller sammanblandningen av de delar som pelletskulan består av, är kärnan i pelletsproduktionen.
-Det är berg och vatten i de rätta proportionerna. Olika recept för olika kunders önskemål, säger Seija Forsmo.
Genom att man i den nya försökshallen kan arbeta med 100 kilossatser jämfört med nuvarande sju kilossater, så efterliknar man den normala pelletsproduktionen som är 500-600 ton i timmen.
-Det är en väldigt bra satsning som gynnar alla våra kunder och oss. Vi kommer att öka kvaliteten, säger Seija Forsmo.
Visioner
Lars-Eric Aaro talar om framtida satsningar på ett agglomereringscentrum. Visionen innehåller tvärvetenskaplig forskning inom kemi, mekanik och metallurgi.
-Agglolabbet som nu byggs är det andra stora steget på vägen dit. Det första var när vi byggde experimentmasugnen i Luleå för mer än tio år sedan. Det tredje steget är ett experimentpelletsverk. Ännu är det för tidigt att säga när det kan byggas, säger han.
På frågan om 80-miljonersprojektet i stället hade kunnat finansiera inlösen av villor i Malmberget, enligt villaägarnas enträgna begäran, säger Aaro:
"Ta vårt ansvar i Malmfälten"
-I den svåra tid vi lever i, kan vi aldrig glömma bort att ta vara på kunskap. Ingen har kristallkulan. Vi måste ligga på topp, hålla hög kvalitet och ha fokus på ekonomin i den konkurrens LKAB lever i. Vårt mål är att behålla kundernas förtroende och leverera våra volymer. Med den basen ska vi också ta vårt ansvar i Malmfälten, men var sak har sin tid. Vi ska ta vårt ansvar
i Malmfälten, tillsammans med samhällsomvandlingsgruppen och fastighetsbolaget, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om