LKAB letar svagt berg
LKAB har påbörjat nya undersökningar under Kilen, Johannes och de egna industriområdena. Detta för att utröna om det finns svaghetszoner i berggrunden.
Foto:
Syftet med undersökningen är att hitta svaghetszoner i berggrunden. Hittar man svaghetszoner kan det leda till stängselförflyttningar.
För bättre prognoser
- Detta är en del i ett projekt som vi startade för ungefär ett år sedan. Vi kartlägger strukturgeologin i Malmberget. Den ligger sedan till grund för bättre långtidsprognoser över hur deformationer kan komma att breda ut sig i Malmberget. Men resultatet blir också ett underlag när det gäller att göra prognoser för den framtida seismiska aktiviteten
i området säger Christina Danér, LKAB.
-Sedan handlar det om stabilitetsfrågor i gruvan i Malmberget, något som i regel är kopplat till svaghetszoner under jord. Vi kan välja hur vi placerar orter vid gruvbrytning. Vi mäter på Kilen och Johannes bostadsområden i anslutning till Printz Sköldsgruvan och på LKAB:s industriområden, fortsätter hon.
Huvudansvarig på Geovista AB är Håkan Mattsson. Han berättar att fältundersökningarna precis har startat och mätlaget består av fyra personer.
-I princip lägger vi ut en 400 meter lång kabel. På var femte meter finns uttag där man sätter elektroder, spikar, som läggs ner i backen. Sedan mäter man spänningen genom att skicka ut ström på flera elektroder, då kan man räkna ut resistensen enligt Ohms lag.
Helt eller trasigt?
Mätningarna berättar om bergets egenskaper.
- Grovt sett kan det berätta om det är friskt och helt berg eller trasigt, omvandlat berg och om det finns sprickzoner. Syftet är att lokalisera svaghetszoner i berggrunden, säger Håkan Mattsson.
50-60 meter djupt
Mätningarna pågår under tio dagar och man mäter ungefär 50-60 meter ner i backen. Under moräntäcket, som kan vara 10-20 meter tjockt.
Undersökningarna ska resultera i en rapport där företaget pekar ut var berget ser helt ut och var sprickzoner kan finnas.
- Detta är en standardmetod som ofta utförs av SKB, Svensk kärnbränslehantering, då de söker lagerplats för kärnbränslen, säger han.
Företaget ringar in problemområden och rekommenderar LKAB att göra kompletteringsundersökningar om de hittar något ställe som är dåligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!