LKAB kritiseras för dödsolyckan

Efter gruvolyckan i Malmberget då två gruvarbetare dog riktar Arbetsmiljöverket kritik mot LKAB. Enligt myndigheten finns det regler och föreskrifter som inte följts och Arbetsmiljöverket ska nu besluta om ett föreläggande i ärendet.

Arbetsmiljöverket är kritisk mot att LKAB har använt mobila kranar under arbetet som ledde till schaktolyckan i Malmberget. Nu väntar ett föreläggande. Bilden visar ett annat schakt från Kirunagruvan. FOTO: Fredric Alm/LKAB

Arbetsmiljöverket är kritisk mot att LKAB har använt mobila kranar under arbetet som ledde till schaktolyckan i Malmberget. Nu väntar ett föreläggande. Bilden visar ett annat schakt från Kirunagruvan. FOTO: Fredric Alm/LKAB

Foto: Fredric Alm/LKAB

MALMBERGET2010-06-23 04:59
- Om LKAB inte skulle följa föreläggandet kan de riskera böter i miljonbelopp, säger Anita Israelsson, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket.
Det var i ett underjordsschakt i Vitåforsgruvan som far och son, Kenneth och Fredrik Oskarsson Rantavaara, omkom den 18:e maj i år. De två gruvarbetarna störtade 100 meter mot sin död då en mobil kran, som använts till inspektionsarbete, tappade fästningarna till hisskorgen. Och det är just användandet av de mobila kranarna som Arbetsmiljöverket nu bedömer som felaktigt. Enligt de riktlinjer som finns får mobila kranar bara användas vid vissa omständigheter som till exempel i nödsituationer, räddningsarbete eller under kortare perioder.
Olämplig metod
- Den här kranen fanns inplanerad i projekteringen för jobbet och med den information vi har betraktar vi det inte som ett tillfälligt arbete. Man har använt en olämplig metod för att skicka ner personer i schakt, säger Anita Israelsson.
I underrättelsen står det även att LKAB bär det fulla ansvaret i egenskap av att de utför byggnads- eller anläggningsarbete samt som byggarbetsmiljösamordnare.
Innan beslutet tas har LKAB tid till den 29:e juni att yttra sig. Sedan måste företaget ta ställning till de nya riktlinjerna i föreläggandet. Per Erik Lindvall, direktör för LKAB Malmberget kommenterar.
- Vi för en god dialog med Arbetsmiljöverket, det här en normal procedur i arbetsrätt. Vi har två frågor i fokus, arbetet måste göras och sedan för att få män-niskor att göra det måste vi visa att det görs på ett säkert sätt.
Är det här ett slut på de mobila kranarna?
- Det skulle jag inte säga, vi tittar på olika alternativ som går att införa och talar med inblandade parter. Det är inte de mobila kranarna som är orsaken till olyckan utan det är infästningen på trumman och sådana olyckor kan även ske på stationära trummor, säger Per Erik Lindvall.
Men Anita Israelsson, tillsynsdirektör, på Arbetsmiljöverket tycker att LKAB ska vara tydligare:
- De måste redovisa hur de säkerställer att lyft av personer i underjordsschakt endast utförs med arbetsutrustning som är konstruerad för det ändamålet. Annars kan de tvingas att betala böter som ställs i relation till risken och allvarlighetsgraden.
Fakta
➤ Om arbetsgivaren inte följer det som står i underrättelsen kan Arbetsmiljöverket utfärda ett föreläggande att vidta en viss åtgärd, till exempel att förbättra ventilationen.
➤ En del maskiner och arbetsmetoder kan betyda så stora risker för de anställda att de inte ska användas. Då kan man utfärda ett förbud till dess att angivna åtgärder vidtagits.
➤ Den som bryter mot ett föreläggande kan straffas. Arbetsmiljöverket kan sätta ut vite i sina beslut som krävs ut om beslutet inte följs.
Källa: Arbetsmiljöverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om