LKAB köper ishallen

Ishallsköpet är nu undertecknat och klart, och LKAB står numera som ägare till hallen som ska vara tömd år 2019.

AVTAL. Nu är köpet av ishallen klart, och MAIF:s ordförande Kjell Ragnestam skakar här hand med Dan Johansson, chef för samhällsomvandlingen i Malmberget.

AVTAL. Nu är köpet av ishallen klart, och MAIF:s ordförande Kjell Ragnestam skakar här hand med Dan Johansson, chef för samhällsomvandlingen i Malmberget.

Foto: Emma Eriksson

Malmberget2016-08-15 19:15

Häromveckan berättade NSD om ishallsköpet som ryckt allt närmare. Under måndagen tecknades avtalet mellan Malmbergets AIF och köparen LKAB, som för en okänd summa förvärvat ishallen.

– Vi offentliggör inte beloppet i någon av våra affärer såvida det inte finns särskilda skäl till det, säger Dan Johansson, chef för samhällsomvandlingen i Malmberget.

Någon som kände en sten lätta från axlarna var MAIF:s ordförande Kjell Ragnestam.

– Det är ju det här som har varit den stora frågan sedan år 2011 då det stod klart att området skulle avvecklas. Vi är nöjda, och nästa vecka rapporterar vi detta till huvudstyrelsen, säger Kjell Ragnestam.

På det mötet ska det bestämmas vad föreningen kan använda pengarna till.

– Vi har en vision, och förhoppningsvis kan vi använda pengarna till att restaurera idrottsparken, vi har en väldigt sunkig anläggning, säger Kjell Ragnestam.

Verksamheten i ishallen kommer nu att kunna fortsätta som vanligt. Föreningen kommer att fortsätta ha hand om driften till och med årsskiftet. Därefter upplåts driften till kommunen som i sin tur får lägga ut den på upphandling.

– Då får de tid på sig. Men sedan kliver vi av, vi har fått för lite pengar de senaste åren för att driva hallen. Vi har fått ta pengar från den levande idrotten som hade kunnat användas till annat, plus att vi har lån på banken. Vi ligger ute med rejält mycket pengar, berättar Kjell Ragnestam.

Att LKAB skulle bli den som tar hand om driften har aldrig varit aktuellt.

–Vår kärnverksamhet är ju gruvdriften och det kommer vi att hålla oss till. Vi ser ingen anledning att jobba med det idrottsliga, vi är inne i ett stort sparprogram där allt ses över och en sådan här verksamhet skulle hamna långt ner på listan, säger han.

Under maj blåste en konflikt upp mellan kommunen där Gällivare kommun ville ha betalt för ishallen.

– Vi köper ishallen en gång, av MAIF, och sedan är den slutreglerad. Så vi kommer inte betala mer ersättning för den, säger Dan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om