LKAB har hittat mer malm

LKAB har hittat flera intressanta malmfyndigheter som kan bli aktuella för framtida gruvbrytning. Ett område är Kaptenshöjden där malmkropparna Frans, Nils och Hedvig undersöks.

MALMBERGET2014-03-24 19:29

LKAB:s prospektering i Malmberget har gett viktiga fynd. Mest intressant är Kaptenshöjden där malmkropparna Frans, Nils och Hedvig undersöks. Området ligger inom industriområdet, öster om Kungsryggen, från Upplandslaven till gamla Seletgruvan.

– Kaptenshöjden är gruvnära, mitt inne på vårt område. Vi borrar både från den befintliga gruvan, nivå 600 och från markytan. Fyndigheten har relativt låga halter, men ligger bra till, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.

Ännu ett intressant område är Sparre- och Bergmästargruvorna i västra Malmberget, ovanför Välkommagruvan, där man inlett borrningar. Där finns hematitmalm. Magnetitmalmens fördel är att den är magnetisk och lättare att separera.

Hur länge räcker malmen i Malmberget?

– Den nuvarande huvudnivån M 1215 har en beräknad livslängd på 10-15 år. Det är därför vi borrar, för att få veta hur länge malmen ska räcka. Vårt övergripande mål är att ha en planeringshorisont på 20 år. Det gruvbolag som inte prospekterar får börja planera för att stänga, malmen tar slut en dag. Vi prospekterar för att säkra framtiden, säger Anders Lindberg.

LKAB har tagit upp 13000 meter borrkärnor i Malmberget. Totalt investerar bolaget 95 miljoner kr i prospektering år 2014. 2013 var summan 70 miljoner. Undersökningsborrningar planeras även i området mellan Malmberget och Svappavaara, i Ylipääsnjaska. Ett område som LKAB anser mycket lovande men förutsättningen för gruvbrytningen är en överenskommelse med samebyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om