Läckor på grund av skalven
Efter de senaste stora skalven i Malmberget har vattenläckor och rörbrott uppstått på Österlånggatan, Sveavägen och Tingvallsgatan. Nu befarar boende i Östra Malmberget att den stora spricka, som tidigare lett till inlösen av ett tiotal hus, har börjat vidga sig.
"Vad är detta? Vi vill ha en förklaring?" Bengt Anderman och hans grannar begär nu att LKAB redovisar vad mätningarna i sprickzonen visar. FOTO: Marie Ridderström
Foto: Marie Ridderström
Nu har den stora sprickan börjat vidga sig. Det är Hans-Olof Johansson och Bengt Anderman övertygade om.
Rör går sönder
Efter de senaste stora skalven i Malmberget har vattenläckor och rörbrott uppstått på Österlånggatan, Sveavägen och Tingvallsgatan och samtliga brott på ledningsrör ligger i sprickzonen i Östra Malmberget.
Det är inte riskfritt att bo i Malmberget, menar Bengt Anderman och Hans-Olof Johansson. Det är dags att LKAB och staten går in för att göra en helhetslösning av malmbergsfrågan, säger de.
-Sprickan förändras varje år. Vid ett kvartalsmöte lovade LKAB att rapportera från mätningar av sprickan, men numera rapporteras ingenting, säger Bengt Anderman.
Nedanför Kilen och Ringvägen har LKAB placerat ut fem cementringar med lock på. Under jorden som tidigare varit uppgrävd finns sprickan i berggrunden som uppmätts till 2-5 meter i bredd.
Pappren på bordet
-Vi begär nu att LKAB lägger alla papper på borden och berättar vad mätningarna i sprickzonen visar, säger Anderman.
Hans-Olof Johansson ifrågasätter även om det är rätt att skattebetalarna ska betala för de ständiga reparationerna av rörbrott i sprickzonen. Detta borde vara en angelägenhet för LKAB.
-Nu vill vi inte stanna kvar i Malmberget. Boendemiljön är dålig. Skalv, damm från Kaptensgropen och höga radonvärden ger oss en riskfylld boendemiljö. Vi har en stor spricka i marken mellan Kilen och Bergmansgatan. Vi bor 50 meter från sprickan. Det är dags för en helhetslösning av problemet. Våra villor går inte att sälja på grund av gruvbrytningen, säger Hans-Olof Johansson.
LKAB löser in villor i deras kvarter, men det sker styckevis och man undrar i grannskapet varför en villa anses färdig för inlösen, medan villan intill, blir kvar.
-Kommunen måste sätta press på LKAB. Vi kan inte låta människor ha det så här. Folk ska inte behöva vara rädda för att leva och bo i sina hem, säger Hans-Olof Johansson.
"Vi bor på ett löst bergflak"
De är kritiska till LKAB:s inställning till fastighetsskador.
-De senaste åren har skadeanmälningar kommit från 178 fastigheter. I inget fall har LKAB tagit ekonomiskt ansvar. Enligt LKAB har ingen skada med gruvbrytningen att göra, säger Anderman.
De har farhågor för de konsekvenser som kan uppstå när Fabianhålrummets tak brister. De bor granne med malmkroppen Fabian. När gruvbytningen utökas vid Elevhemsområdet så kommer störningarna att bli än värre.
Det är dags att agera för allmänhetens hälsa och säkerhet, menar Anderman och Johansson.
-Grovt sett, så bor vi på en lös bit, ett stort bergflak, som i värsta fall är på väg till Kaptensgropen, säger Hans-Olof Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!