Kungen och Loreen gästade invigning

Kungen invigde LKAB:s nya huvudnivå genom att avlägga sitt kungliga handavtryck på en datascanner och därmed startade den nya gruvepoken i Malmbergets historia. Den påkostade invigningsceremonin bjöd på överraskningar. Plötsligt stod schlagerdrottningen Loreen på scenen, till kungen och hela folkets jubel.

Foto:

Malmberget2012-06-14 16:53

Den 14 juni är en stor dag för LKAB och Gällivare kommun. Det är inte var dag som Hans Majestät Carl XVI Gustav är i Gällivare och denna torsdag var han i bergakungens sal, för att inviga den nya huvudnivån, en satsning på 4,5 miljarder.

- Gruvindustrin är outstanding i Sverige och dominerar runt om i världen med en avancerad teknologi. Detta är en stor affär och investering som skett i samverkan med Luleå tekniska universitet. LKAB går mot en framtida succé. Framtiden för industrin ser strålande ut, säger kungen, innan han avlämnar sitt kungliga handavtryck på en dataskärm i storformat.

LKAB:s vd Lars-Eric Aaro, säger att han känner sig oerhört stolt över LKAB.

- Jag är oerhört stolt som LKAB-chef att vara med om en huvudnivå-invigning med 100 miljoner ton i slutprodukter till våra kunder. För oss och våra kunder är det en historisk dag.

Loreen på scenen

I den påkostade invigningsceremonin bjöds på överraskningar. Plötsligt stod schlagerdrottningen Loreen på scenen och framförde flera låtar, däribland segerlåten i Eurovision Song Contest.

Vid platsen för invigningsceremonin minglade utländska och svenska gäster, landshövdingen Per-Ola Eriksson var naturligtvis där och Maud Olofsson, styrelseledamot i LKAB, finansmarknadsminister Peter Norman, kungen och kungens adjutant Hans Tornehjelm, i ståtlig uniform och studenter från Välkommaskolan som såg fram emot att få träffa kungen i ett personligt möte

- Det känns kul och spännande, inte något man gör varje dag, säger Jennifer Holmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om