Regnet hängde i luften. Inne i Malmbergets sporthall samlades utställning och föreställning under samma paraply då Byakult för andra året i rad slog upp portarna.
– Förra året var vi på Nordan, då var det större utrymme och även fler utställare. Det kan bero på nyhetens behag, berättar Bo Karlsson, landsbygdsrådet.
Att det var en minskad skara utställare märktes inte av alla. Utställaren Emma Ebermark från Nilivaara, som designar barnkläder, tyckte att det kändes större än i fjol.
– Det känns i alla fall mer välordnat. Det här är ett jättebra tillfälle att lyfta fram lokala hantverkare och konstnärer, sade hon mellan kunderna.
LÄS MER: BILDSPEL: Var du på byakult?
Mellan varven kunde man höra det genomträngande ljudet från en lur. Det var Elov Sandvärn som kallade på uppmärksamhet till sitt antikvitetsbord. Det fungerade – kanske lite för bra.
– Jag hörde ljudet och var tvungen att springa och köpa den på en gång, berättar försäljarens son Per-Eric Sandvärn.
Bo Karlsson såg utställningen som lyckad, och ser en framtid där man är redo att ta ytterligare ett kliv i projektet.
– En sådan här dag är jätteviktig. Och nästa år kanske vi kan ta steget fullt ut genom att arrangera Byakult ute på landsbygden, säger han.
När utställarna hade packat ihop var det skådespelarnas tur att kliva fram. Föreställningen En gränslös framtid berättade barnens visioner om bygdens framtid.
– Det är så roligt, de har stora visioner. En flygplats, en ridskola, höghus och café är några av de saker som de ser kan finnas i byarna i framtiden, berättar Eva-Lena Björkman som höll i teaterdelen i Byakult.
Poultikasvaara och Skaulo hade i framtidsscenariot slagits ihop och blivit till en stad.
– Vi får lyfta fram livskraften. Sen var det så roligt att få se hur det stärker deltagarna av att stå på scenen. Den sista sången kändes som en miljonvinst när man såg barnen, berättar Eva-Lena Björkman.
På scenen gestaltade cirka 120 personer i alla åldrar dessa visioner med hjälp av sång, teater, dans och musik. Föreställningen var ett slutprojekt efter att Byakult varit ute på skolor och i byarna och samlat barnen till sång, dans och workshops under hela året. Resultatet lockade mellan 400 och 500 besökare, vilket är mer än dubbelt jämfört med föregående år.
– Allt var slutsålt, men vi tog in drygt 150 besökare till. I fjol hade vi en lokal där inte lika många fick plats, så de kändes otroligt bra att kunna ta emot alla som ville se, säger Eva-Lena Björkman.