NSD berättade tidigare om vatten- och avloppsledningar som brister i Malmberget, troligtvis till följd av gruvbrytningen, och att kommunen kräver LKAB på fem miljoner i skadestånd för detta.
Olle Isaksson är arbetsledare för den grupp i kommunens VA-enhet som gör sitt bästa för att reparera skadorna på ledningsnäten.
Gamla ledningar
- Det blir mycket underhåll för oss på de gamla ledningarna och läckor förstås när de sprängs sönder. Det är Österlånggatan och Tingvallsgatan som drabbats värst hittills och det har skett i samband med stora sättningar i gruvan.
Han exemplifierar med två stora händelser i gruvan i november och december.
- Då small stora ledningar som inte kan gå sönder av sig själv och som man inte ens slår sönder med en stor slägga tvärt av.
Svårt hitta ibland
Ibland är det svårt att hitta ledningsbrotten.
- Vi söker både visuellt och med datautrustning men ibland kan det ta någon dag innan man lokaliserar var de skett, säger han.
Och vattenläckorna kostar. Vid en händelse i Malmberget gick till exempel 190 kubikmeter vatten ut.
- Om man ser till att vattnet kostar 17 kronor per kubik för konsumenten och att produktionskostnaden är fem kronor kubiken, så är det mycket pengar som går rätt ned i backen vid stora haverier, säger Olle Isaksson.
Spolning
Enligt honom har kommunen lagt upp planer för kontinuerlig spolning av brandposter i förebyggande syfte och man håller nu på att sammanställa hur mycket av vatten- och avloppsnätet som påverkats i Malmberget. I avvecklade Elevhemsområdet har ledningarna proppats igen medan vattenledningsnätet i östra och västra Malmberget helt har skiljts åt.
- Vi är tvungen att göra så för att inte ha ledningarna sammanbundna när de rasar. Har man det drabbar ju brotten fler konsumenter. Avloppsnätet däremot är fortfarande sammanbundet för det funkar ännu att ha det så, säger Isaksson.