Kommunalråden om framtidsvisionerna för Gällivare

Efter närmare ett decennium med stadsflytt börjar det vara dags att lyfta blicken mot LKAB:s omställning av sina pelletsverk och synergieffekterna som skapas vid övergången till en vätgasbaserad järnmalmsproduktion. En satsning som kickas igång i Gällivare.

Birgitta Larsson (S) börjar lägga samhällsomvandlingen till handlingarna och blickar framåt mot den stora industriomställningen.

Birgitta Larsson (S) börjar lägga samhällsomvandlingen till handlingarna och blickar framåt mot den stora industriomställningen.

Foto: Linus Nilsson

Malmberget2024-01-23 06:00

I Gällivare finns det intresse för att ta tillvara på restvärme från industri för att värma upp villor via fjärrvärmenätet, något som görs i Luleå, idag. Där tar man tillvara på restvärmen från SSAB:s stålproduktion för att värma villor.

Ett mer omfattande projekt är att få till en storskalig lokal livsmedelsproduktion för att ta till vara på restvärmen som har lite lägre temperatur. 

– Det här är teknik som redan finns idag och som testats i större skala och som skulle kunna göra att länet skulle kunna bli självförsörjande på vissa typer av produkter, till exempel tomater och fisk, säger kommunalrådet Birgitta Larsson (S). 

Hon menar också att det är satsningar som måste komma till då de finns som förslag i till exempel Hybrit-satsningen och det nya miljötillståndet som LKAB sökt för Malmbergsgruvan.

undefined
Järnsvamp från Hybrit på SSAB i Oxelösund.

Inte nog med att det är nydanande spännande teknik. Det finns också potential i att få fram många arbetstillfällen kring det hela och goda möjligheter till forskning runt livsmedelsproduktionen, något som eventuellt skulle kunna locka till universitet att satsa på orten. 

Industriomställningen, fynden av de sällsynta jordartsmetallerna och stadsflytten är ingredienser som gjort att framförallt Kiruna blivit en stad på allas läppar men trots att alla ingredienser även återfinns inom Gällivare kommuns gränser så har det varit svårt för den mindre kommunen att nå ut i mediebruset. 

– Evenemang som vi har anordnat så som världscupen och SM-starten i längdskidor är sådana evenemang som skulle kunna hjälpa oss att nå ut, säger Birgitta Larsson.

undefined
Världscupén i Gällivare gick av stapeln under december 2023.

– Det vi hör från arrangörerna är att allt har varit bra planerat men att det råder en brist på bäddar, säger kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP). 

En brist på både gästbäddar och bostäder för den förväntade befolkningsökningen i Gällivare är en av de största utmaningarna som Gällivare kommun behöver hantera. Det handlar dels om att få fram entreprenörsbostäder till de drygt 3000 som ska bygga de tre nya pelletsverken. 

undefined
Uppe på Repisvaara har mycket av ersättningsbostäderna från Malmberget hamnat.

I dagsläget finns det ett detaljplanelagt område i närheten av tennishallen på Tallbacka och det har enligt kommunalråden även kommit in förfrågningar av lokala entreprenörer om att få bygga entreprenörsbostäder men där behöver det komma till detaljplaner för att de ska bli verklighet.

– Om man får sticka ut hackan och har en återblick på 2023, det är ju en utmaning med entreprenörsbostäder. Det har ju visat sig att ingen vill ha dem i närheten av sig. Men vi är inne i en expansiv fas och man kommer helt enkelt behöva lära sig. Vi hade ju en svår diskussion gällande entreprenörsboenden i Kullen. Och de var ändå ganska fina sådana som var mer utformade som bostäder och som hade kunnat övergå till bostäder. Men det fanns ett kompakt motstånd mot en etablering, säger Henrik Ölvebo.

Han menar att de kan bli så att kommunen måste ta en del obekväma beslut när det kommer till entreprenörsbostäder. Då alternativet är att fler villor köps upp och att de görs om till boende för entreprenörer istället för att det bor en familj i huset. 

– Idag har vi 140 villor som hyrs ut av aktiebolag, och räknar man 2,7 personer per hushåll så är det många hus som hade kunnat frigöras för inflyttning, säger Henrik Ölvebo.

undefined
Vy över Gällivare från Dundret sommaren 2023.

Byggnadsfasen av de tre pelletsverken är beräknad till en period på 15-20 år samtidigt som LKAB säkrat malmtillgången på orten fram till 2060. 

– Det här är också något som vi behöver kommunicera och visa på att satsningarna blir långvariga och att det finns en säkrad malmproduktion, det behövs om vi ska få folk att bygga här, säger Birgitta Larsson.

undefined
Här tas första spadtaget för en ny bostadsrätt i Gällivare. Från vänster Ulla-Britt Karlsson, Lars Lundgren Riksbyggen, David Sundström Lindbäcks och Birgitta Larsson (S) kommunalråd i Gällivare.

Det för att få fler aktörer att vilja satsa på att bygga bostäder i Gällivare. När det kommer till det kommunala byggandet har Topbostäder fått ett tillskott av bostäder då bolaget valt att mindre affärsytan till förmån för fler bostäder så är det inte mycket som tyder på att bolaget kommer att bygga fler bostäder. För att så ska bli fallet krävs nämligen att kommunen går in och borgar för bostadsbyggandet, något som inte ser ut att vara aktuellt då kommunen redan har projekterat för investeringar på fyra miljarder

– Vi ser att vi kommer att behöva någon form av stöd från staten för att det här ska gå att genomföra, det funkar inte att vi som en liten aktör ska stå för hela kostnaden, säger Henrik Ölvebo. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!