Kometen kvar i rivningsarbetets Malmberget

Stora delar av omgivningen har monterats ned runt det lokala annonsbladets lokaler i Malmberget. Ovissheten om framtiden och den försämrade servicen i centrumkärnan är något som personalen på Kometen får leva med. "Vi vill bara se ett slut på det här", säger Åke Hannu.

Åke Hannu har jobbat 23 år på Kometen och mycket har förändrats på jobbet och i samhället Malmberget under den tiden.

Åke Hannu har jobbat 23 år på Kometen och mycket har förändrats på jobbet och i samhället Malmberget under den tiden.

Foto: Linus Nilsson

Malmberget2023-10-29 16:00

Det lokala annonsbladet har under mer än 30 år huserat på Järnvägsgatan i Malmberget. I en strid ström under det senaste decenniet har många grannar flyttat och byggnaderna där de bott, verkat och levt jämnats med marken för att det statliga bolaget LKAB ska kunna komma åt järnmalmen som finns under samhället. 

En person utan lokalkännedom skulle nog ha svårt att säga att det under snön på motsatta sidan av gatan stått både gymnasieskola och äldreboende.

undefined
När snön har lagt sig är det svårt att föreställa sig att det en gång stått en gymnasieskola med flera hundra elever samt ett äldreboende på platsen.

De få byggnaderna som vittnar om att det en gång funnits en centrumkärna i Malmberget är den nu instängslade sporthallen, gamla folkets hus Nordan och huset där det lokala annonsbladet finns.

– Tidigare var vi tvungna ha en receptionist som tog emot alla som sökte upp oss, men så är det inte längre. Nu vet knappt någon att vi håller till i Malmberget, säger layoutaren Åke Hannu.

undefined
Åke Hannu har jobbat 23 år på Kometen och mycket har förändrats på jobbet och i samhället Malmberget under den tiden.

Nedmonteringen av Malmberget har medfört att hushållen och näringsverksamheterna en efter en lämnat Malmberget. Det har även indirekt haft en påverkan på den kommunala servicen. Det har blivit svårare att hålla tryck i ledningssystem vilket bland annat lett till problem med missfärgat och illaluktande vatten. Det har även medfört att grannhuset som satt fast i annonsbladets fastighet blev tvunget att rivas för att företaget skulle kunna ha kvar sin anslutning till fjärrvärmenätet.

Anledningen till att Kometen och de sex anställda fortsatt verkar i Malmberget är för att det inte gått att hitta någon lösning mellan Uterusgruppen, som äger annonsbladet samt reklambyrån Grafex, och LKAB.

Under senaste fullmäktige var den sista detaljplanen som omfattar kyrkområdet i Malmberget uppe för beslut. Där skulle kommunen fatta beslut om en ändring av detaljplanen för att ändra markanvändningen från företagsverksamhet och bostäder till industri.

undefined
Kometen har kommit att bli ett omtyckt annonsblad, första numret kom ut i slutet på 1990.

Anställda på Kometen menar att kommunen haft en chans att använda sig av detaljplanen som ett sätt för att snabba på ett beslut om inlösning för de sakägare som är kvar i Malmberget.

– Enligt plan- och bygglagen får man inte villkora en detaljplan på det sättet. Vid senaste kommunfullmäktige blev ett beslut fattat om återremiss. Ärendet kommer åter prövas vid kommande kommunfullmäktige, säger kommunalråd Birgitta Larsson (S).

LKAB:s presschef, Anders Lindberg, menar att bolaget erbjudit både ekonomisk ersättning och ersättningslokaler till ägarna. Erbjudanden som Uterusgruppen tackat nej till, och något som vi uppmärksammat.

– Vi har kommit överens med 98 procent av alla sakägare i Malmberget och vi har hållit oss till den principen att alla ska få ersättning utifrån samma modell. Det för att det ska bli rättvist för alla, säger han.

undefined
Folkets hus Nordan är en annan de byggnader där det inte finns något inlösningsavtal.

Anders Lindberg menar att gruvbolaget i närtid sökt kontakt med Uterusgruppens ombud för en fortsatt dialog om en eventuell inlösning.

Uterusgruppen uppger även att de sökt dialog med LKAB för att finna en ersättningslösning.

– År 2017 gav LKAB oss ett erbjudande om inlösning som skulle motsvara 5000 kronor kvadraten och det menar vi inte går. Det är alldeles för lite. Sedan dröjde det nog 3,5 år. Det var i samband med att detaljplanen 2020 skulle bli ändrad som de kom med ett förslag på en lokal. Vi hade redan 2017 sagt att vi ville ha en centrumnära lokal som skulle motsvara det läge som vi haft i Malmberget. Den lokal vi erbjöds var på ett industriområde och inte centrumnära. Det gjorde att vi sa nej, berättar Ola Johansson, vd för Uterusgruppen.

Enligt honom är det sista gången som LKAB varit i kontakt med bolaget men att representanter från Uterusgruppen därefter sökt kontakt med LKAB.

– Vi kräver inget mer än de andra fått men vi har ju haft kontakt med andra som fått lokaler inlösta och vi vet att de fått mer i ersättning än oss, säger Ola Johansson.

– Det stämmer inte. Vi har i värderingen av fastigheten utgått från samma modell som vid andra inlösningar. Värderingen har dessutom gjorts av en extern part på uppdrag av LKAB. Om ett bolag inte är nöjd med värderingen har även de möjlighet att ta in en egen extern värderare, säger Anders Lindberg.

undefined
Åke Hannu håller på att arbete med de banderoller som ska vara med på världscupspremiären på Hellnerstadion i Gällivare.

Inne i annonsbladets lokaler har Åke Hannu ordnat med laserskrivaren som ska skriva ut de reklamskyltar som ska sättas upp på Hellnerstadion vid världscupen i skidor.

– Vi vet att framtiden inte kommer att bli bättre här och vi vill bara se ett slut på det här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!