Juldopp med tradition

I Malmberget där har julmorgonsdoppet sedan länge hunnit bli en tradition.Gruvsamhällets badakademi är de som håller i arrangemanget.

Två veteraner, Bosse Isaksson och Lars Löfdahl missar sällan julaftonsdoppet i Malmbergets badhus.

Två veteraner, Bosse Isaksson och Lars Löfdahl missar sällan julaftonsdoppet i Malmbergets badhus.

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2010-12-24 13:23

Under andra hälften av 1990-talet bildades badakademin i Malmberget. Syftet var att rädda kvar badhuset från sparbenägna lokalpolitiker.

Mullrar bland medlemmar
- Och det har vi väl lyckats med mer än en gång genom åren, säger Tore Nilsson Springare, styrelseledamot i akademin. Men nu mullrar det bland oss medlemmar igen och vi är inte främmande för att ställa oss på barrikaderna.

Detta efter att en lokalpolitiker menat att det hade varit bättre att stänga badhuset i stället för biblioteket.

Samma år som badakademin bildades arrangerades också det första julmorgondoppet i badhuset. Numera en tradition som lockar ut medlemmarna i arla morgonstund på julaftonsmorgonen.

Missar sällan
- Det är sällan vi missar det här julmorgonsdoppet, säger Bosse Isaksson och Lars Löfdahl som båda tillhör veteranerna bland badgästerna.

Drygt 200 och ibland fler brukar söka sig till badhuset under de timmar det har öppet på julaftonsmorgonen.

- De är till och med så att de första medlemmarna brukar hänga på låset när vi öppnar sju på morgonen, säger Nilsson Springare. Och förutom bofasta är det många hemvändare som brukar dyka upp den här morgonen.

Konstant medlemskader
Medlemskadern hos badakademin har hållit sig konstant trots den utflyttning som har skett från Malmberget genom åren.

Och fortfarande är akademins huvudsyfte att rädda kvar sitt badhus så länge det bara går.

- Men förr eller senare kommer ju gruvan att ta det och det är bara att acceptera, säger Birger Edlund, som är akademins ordförande. Men fram till dess vill vi behålla vårt badhus och jag förstår inte heller hur alla badande skulle kunna rymmas i badhuset nere i Gällivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om