Ja till rivning i östra Malmberget – med förbehåll

Miljö, bygg och räddningsnämnden har sagt ja till ett rivningsbeslut som gör det möjligt för LKAB att riva 149 fastigheter i östra Malmberget. Men gruvbolaget behöver uppfylla en del kritierier för att kommunen ska säga ja.

Under rivningen av fastigheter vid södra Kungsallén/skolgatan har det bildats rivningsupplag. En syn som Iris Dimitri inte vill se när det kommer till rivningen i östra Malmberget.

Under rivningen av fastigheter vid södra Kungsallén/skolgatan har det bildats rivningsupplag. En syn som Iris Dimitri inte vill se när det kommer till rivningen i östra Malmberget.

Foto: Linus Nilsson

Malmberget2020-05-22 18:12

Iris Dimitri (V), ordförande i nämnden, menar att det inte kunde lämnas något annat svar än ja till gruvbolagets begäran. 

– Vi inom nämnden vill däremot att värna boendemiljön för de som fortfarande bor i området. Rivningen får inte orsaka onödiga oangelägenheter för de som bor i området. Det kan till exempel röra sig om ökade utsläpp av damm, trafik eller upplag av rivningsmassor, säger hon.

I rådande stund pågår det rivning i centrala Malmberget. Vid rivningen har den entreprenör som är anställts av gruvbolaget lagt upp ett lager rivningsmassor i närheten av fastigheter där det fortfarande bor personer. En liknande situation som den vill inte Iris Dimitri se i östra Malmberget.

– I fallet med södra Kungsallén/Skolgatan har vi ålagt LKAB att söka bygglov för verksamheten. Området där de 149 fastigheterna rivs är klassats som ett utvecklingsområde så det är viktigt att det inte påverkar levnadsvillkoren för de som bor kvar i området, säger hon.  

LKAB har löst ut eller äger sedan tidigare merparten av fastigheterna i rivningsområdet men det finns fortfarande ett fåtal fastighetsägare i området där det inte slutits något avtal. Enligt Iris Dimitri har man i rivningsbeslutet uppgett att gruvbolaget behöver få till en lösning med fastighetsägarna innan de kan börja riva.

Tina Benson, informationschef vid LKAB, svarar i ett mejl, att gruvbolaget ser positivt på det tagna beslutet och gruvbolaget kan nu påbörja en upphandling av entreprenad för rivningsarbetet. Enligt henne kommer bolaget att titta på beslutet i detalj och påbörja en dialog med Gällivare kommun i början av nästa vecka.

– Vi hoppas kunna starta rivningen av de 149 villorna under sommaren. Rivningsarbetet kommer troligen att hålla på fram till i början av nästa år, skriver Tina Benson.

LKAB har utöver det två nämnda kriterierna även blivit ålagd att dokumentera ett antal fastigheter, innan de rivs, i enlighet med det samarbetsavtal som kommunen och LKAB skrev under 2012. Anledningen till att fastigheterna ska dokumenteras är för att det ska finnas dokumentation över hur den här delen av Malmberget såg ut. 

– Byggnaderna är tidstypiska och även speciella. LKAB anlitade arkitekter vid uppförandet vilket gav upphov till många vackra byggnader, säger Iris Dimitri. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!