Inlösta villaägare kräver svar av näringsministern
Villaägare som löst in sina hus till LKAB men inte fått ersättning som räcker till ett likvärdigt nytt boende på orten, känner sig lurade av gruvbolaget.När näringsminister Maud Olofsson i dag anländer till Malmberget, vill de ställa henne mot väggen:Tycker hon att LKAB agerat rätt?
Foto: Kurt Engström
Sälj villan till LKAB och hyr det av bolaget tills området ska utrymmas eller flytta det befintliga huset till en annan tomt.
Drygt 100 hushåll accepterade något av bolagets erbjudanden, vilket resulterade i att LKAB löste in deras hus i Malmberget till köpessummor på mellan 300 000 och 900 000 kronor. För att köpa ett nytt likvärdigt boende på orten, vilket de inlösta villaägarna skulle ha rätt till enligt expropriationslagen, krävs dock mycket mer än så.
Ändrade förutsättningar
Ett 40-tal andra villaägare protesterade mot LKAB:s förfarande, med hänvisning till just expropriationslagen. LKAB ändrade då förutsättningarna och gav dessa 40 löfte om att få nya ersättningsbostäder till ett värde om drygt två miljoner kronor vardera av gruvbolaget. Detta medan de hundratalet villaägare som tidigare fått sina hus inlösta för de lägre summorna fick finna sig i det, med hänvisning till att "affär är affär".
Kräver svar
För de inlösta husägarna står dock Villaägarnas riksförbund upp. Tre frågor kräver förbundet svar på av näringsminister Maud Olofsson när hon besöker Malmberget i eftermiddag.
4 Bör LKAB kompensera de villaägare som inte har fått nya hus eller anser hon att bolaget har agerat korrekt?
4 Bör LKAB agera på samma sätt vid flytten av resten av Malmberget och Kiruna eller finns det något annat bättre tillvägagångssätt?
4 Kan LKAB:s tillvägagångssätt vara något att ta efter för övriga statliga företag när de ställs inför motsvarande inlösenssituationer?
-Vi anser att LKAB ska kompensera de villaägare som fått sina hus köpta av gruvbolaget och likställa dem med den grupp som får nya boenden. Det är ju förmodligen inte olagligt det LKAB gjort och inte sagt hela sanningen. Affärsetiskt är det däremot oerhört tveksamt, säger Ulf Stenberg, chefsjurist, Villaägarnas riksförbund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!