Det vackra bolagsområdet är på väg att försvinna. Stängsel omgärdar de anrika husen. Tage Johansson, tidigare ordförande för Hyresgästföreningen, ser med vemod på hur Malmberget försvinner.
– Jag bodde i gamla Engelskan som byggdes 1916. Jag är van vid de fria vidderna i Malmberget, vandringarna på Kungsryggen. Vi hade bandyplan på Kaptenstjärn, den tjärn som försvunnit med gruvan och runnit ner i sprickbildningarna. Nu väntar på the bitter end. Snart får jag en lapp "nu måste ni flytta". Men var ska vi ta vägen, säger han.
Förbundsjurister
Många hyresgäster vänder sig till Tage Johansson med sin oro. I juni reser han till Stockholm för att tala med förbundets jurister.
– Det här är så allvarliga saker och det finns inget facit. En del har känt sig tvingade att flytta till dyra nyproducerade lägenheter. Det blir svårt att klara hyran om man blir ensam, vid skilsmässa eller om partnern dör.
– Hyresgästerna måste kompenseras ekonomiskt vid samhällsomvandlingen. Det finns minerallagar, men det måste finnas lagar som tar hänsyn till mjukvaran, människan, säger han.
Kulturhus bevaras
Nästa stängselförflyttning vid Bolagsområdet är 2017, säger LKAB:s informatör Marita Mossberg.
– Disponentvillan ska bevaras, trots att den ser bedrövlig ut så är den i gott skick, säger hon.
Karl Wikström, LKAB:s verksamhetschef i Malmberget, säger att det pågår diskussioner om var man ska flytta kulturbyggnaderna.
– Det är inte klart. Sex hus finns nedmonterade och i förvar i Vitåfors. En arbetshypotes är att bygga upp dem vid Östra Malmberget. Vid Repisvaara blir det kanske ett hus, fler får inte plats då vi ska bygga lägenheter där och husen är utrymmeskrävande, säger han.