Hotfullt vid soptunnor i Malmberget

Konsumhallen i Malmberget har problem med folk som vittjar soptunnor på gammal mat. En butiksanställd kvinna blev nedslagen när hon skulle kasta sopor.- Något radikalt måste göras för att öka tryggheten för personalen, säger tf konsumchef Dan Backe.

STOCKHOLM 2010-02-15
Överfulla soptunnor. 
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX / Kod 30082
** OUT DN (även arkiv) **

STOCKHOLM 2010-02-15 Överfulla soptunnor. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX / Kod 30082 ** OUT DN (även arkiv) **

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

MALMBERGET2010-04-12 06:00

Soptunnorna utanför Konsum har blivit ett tillhåll för människor som vill äta gammal mat. Ur soptunnorna plockas gammalt bröd, kött och skadad frukt.
När en kvinnlig butikssanställd skulle kasta sopor i tisdags, blev hon nedslagen av en man.
- De gräver i soptunnorna och rotar efter bortslängd mat. Jag gick dit för att slänga skräp då jag helt oprovocerat blev fick ett kraftigt slag i bröstet. Det var rena turen att jag inte ramlade mot trappen. Det hade kunnat gå riktigt illa, säger Vivianne Gustafsson.
Antalet stölder har ökat
Hon känner otrygghet efter överfallet, speciellt när hon ska gå hem på kvällarna eller uträtta sopärenden.
- En man hoppade över muren, den andra pekade på mig och skrattade ett så rått och elakt skratt att nackhåren reste sig på mig. Det kändes verkligen hotfullt, säger hon.
Personalen säger att antalet stölder har ökat och människors fräckhet tangerar alla gränser. Bland annat skärs köttpaketen sönder, för att sedan vittjas ur soptunnorna.
Förpackningar länsas, tamponger och hudvårdsprodukter töms direkt i handväskor och sedan promenerar tjuvarna oberörda ut ur butiken.
Personalens önskemål är att få utökad bevakning av vaktbolag.
Dan Backe säger att något radikalt måste göras.
Åtgärder på gång
Kent Tina, ombudsman för Handelsanställdas förbund, säger att åtgärder är på gång.
- Vi ska sätta oss ner med chefen för Konsumhallen och hitta en lösning på problemen. Personalens trygghet går i första hand. Vi ser att våld mot våra medlemmar har ökat i riket som helhet, men vi har klarat oss ganska bra i Norrbotten.
- I kollektivavtalet har vi fått in en försäkring där arbetsgivaren betalar upp till tio sittningar med psykolog om man råkat ut för våld på arbetsplatsen, det har man rätt till. Nu ska vi föra ett resonemang med personal och chef för att lösa problemen, vad det innebär för
åtgärder kan jag inte svara på
i dag. Det är inte meningen att
personalen ska vara otrygg när den slänger sopor, säger Kent Tina.
Händelsen är polisanmäld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om