Hon vägrar lämna Malmberget

Johanna Rova trivs i Malmberget. När hennes gamla hus hamnade på gruvmark och revs, köpte hon ett stort hus i kvarteret intill. Här bor hon i generationsboende med sin dotter och far. Hon tänker bli den sista som släcker lyset i Malmberget.

Johanna Rova trivs i Malmberget och vill leva i gruvorten hela sitt liv. I det stora huset bor hon i ett generationsboende med sin dotter och fadern Göte Rova.FOTO: Marie Ridderström

Johanna Rova trivs i Malmberget och vill leva i gruvorten hela sitt liv. I det stora huset bor hon i ett generationsboende med sin dotter och fadern Göte Rova.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2013-01-05 14:06

- Jag stortrivs i Malmberget och kan inte tänka mig att flytta till Gällivare, säger Johanna Rova.

Tidigare bodde hon i ett gammalt trähus på Prinsgatan. När gruvan kom närmare och huset skulle rivas startade en febril jakt på ett nytt hus, allra helst i Malmberget. Till sist fann hon huset på Kaptensgatan och slog till. I det stora huset, byggt 1946, finns öppen spis och skjutdörrar. Köpesumman var hälften av vad ett hus kostar i Gällivare och hon räds inte gruvbrytningen.

- Ofta när det skrivs om Malmberget handlar det om störningar från gruvan och malmbergarna hamnar i en offerroll. Det är inte synd om oss, vi gillar Malmberget och vill bo här. Det här huset ska bli kvar och jag tänker bli den sista som släcker lyset i Malmberget, säger hon.

Familjer flyttar in
Trots att många lämnar Malmberget och vantrivs med gruvdamm, sprängningar och stängsel, så säger Johanna Rova att det inte stör henne.

- Vi är vana och jag tror inte att vi faller ner i något gruvhål, säger hon.

Runt omkring finns vänner och goda grannar. Många familjer har köpt hus i området och hoppas på en framtid i det kvarvarande Malmberget. Nu ser Johanna Rova fram emot positiva satsningar i området.

- Det är jättebra att man vill göra Malmberget attraktivare och dialogmöten med befolkningen är en bra väg att gå.

Även tidigare bodde Johanna Rova i ett generationsboende med sina föräldrar. Sedan modern dog känns det extra viktigt att hjälpa fadern på hans ålders höst. 82-årige Göte Rova trivs bra i sällskap med dotter och barnbarn.

- I ett hus med en stor gård finns det alltid något att göra, i en lägenhet är man mera instängd, säger han.

Samarbetsavtal
Huset på Kaptensvägen ska bli kvar trots den näraliggande gruvbrytningen. I projektet "ett attraktivare Malmberget" planerar kommunen och LKAB att skapa nya förutsättningar för den kvarvarande befolkningen. I samarbetsavtalet, som ännu inte vunnit laga kraft, betonas att det är folket som avgör om de vill bo kvar. Visar det sig att människor vantrivs i området ska möjligheter till inlösen finnas.

- Man behöver inte titta på gruvstaketen, man kan titta på det som är fint. Jag har alltid haft utsikt där jag bott, ju högre upp desto bättre, säger Johanna Rova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om