Hon vågade starta eget i Malmberget

Egenföretagaren Emma Hansson såg Malmberget som en chans att starta upp sin bageriverksamhet med låg hyreskostnad.
- Det har gått bättre än förväntat.

Emma Hansson har byggt upp sitt bageri Malmberget under två och ett halvt års tid.
- Hyrorna är billigare här än i Gällivare.

Emma Hansson har byggt upp sitt bageri Malmberget under två och ett halvt års tid. - Hyrorna är billigare här än i Gällivare.

Foto: Simon Eliasson

Malmberget2013-10-24 12:35

Det är måndag morgon och bageri Baktanke har stängt serveringsdelen i lokalen ägaren Emma Hansson hyr av kommunala bostadsföretaget Toppbostäder. I huset finns också ett gruppboende, samt lägenheter som kan erbjuda extra kommunalt stöd till hyresgästerna. Det regnar in från taket, Emma Hansson har ringt till Toppbostäder för att rapportera det. Hon förstår att underhåll av lokalen inte är högt prioriterat "eftersom den ändå ska bort, men vi vet inte när".

-Jag satsar helhjärtat på bageriet, men inte på lokalen, säger Emma Hansson och serverar bryggkaffe samt hembakta kolakaka med mucsovadosocker på.

Bättre än förväntat

Det doftar av matpajer som gräddas i kökets ugnar. Allt är bakat från grunden med rena råvaror - det är Emma Hanssons signum.

Hon är stolt över sitt företag.

- Men jag vill inte lägga ner för mycket pengar på renoveringen av lokalen, eftersom jag vet att jag ska flytta. Så cafédelen är inte som jag vill ha det, nu letar jag lokal i Gällivare.

Hon öppnade för två och ett halvt år sedan. Egentligen ville hon etablera sig direkt i Gällivare, men det fanns ingen fastighet. Så när den gamla restaurangen i Malmberget blev ledig slog hon till. Fördelarna övervägde, billig hyra och hyreskontrakt, en bra bas att bygga upp ett företag på. Nu har hon två anställda och extra personal vid behov. Det är mer än vad hon hade vågat hoppats på. Under den korta perioden hon varit på orten har hon sett företag stänga igen, eller göra nyetablering i Gällivare.

- Att starta upp här var ju negativt från början, det ska ju försvinna. Folk frågade hur jag vågade och mina kunder idag frågar om jag inte ska flytta, berättar hon.

- Men för mig var det ett sätt att starta upp utan att behöva ta stora risker.

Många svårigheter

Företagarna i Malmberget brottas med många svårigheter konstaterar Tony Ömalm, ledamot i Företagarnas styrelse. Att driva en verksamhet i ort som ska avvecklas är tufft.

-Men många har en beroendeställning till en sådan stor företagare som LKAB, de köper tjänster och företagare vill inte säga vad som helst.

Andra orosmoment är oklarheter kring när man måste flytta, hur man ska hitta ny lokal i Gällivare, och sedan, kommer man klara av flytten ekonomiskt och eventuellt högre hyra?

Vad säger LKAB?

Anders Lindberg, informationschef LKAB, säger att företaget inte kommer att subventionera några hyror för företagare som får högre hyror vid flytt till Gällivare från Malmberget. Däremot pekar han på att flyttprocessen kan leda till att företagare i Gällivare flyttar till nybyggda lokaler, och att äldre lokaler därmed frigörs. Han säger att företaget enligt lagstiftningen har ett ansvar för skador som uppstår i och med gruvans verksamhet, och Anders Lindberg påpekar också att det ligger i LKAB:s intresse, men hur de kan hjälpa företagarna rent konkret är oklart.

-Vi samarbetar med kommunen i en process där vi diskuterar hur nya områden kan utvecklas med goda föreutsättningar för näringsidgare med bland annat kommunikationer. Sedan kommer vi ha förhandlingar med varje enskild näringsidkare.

Företagarnas krav på LKAB.

Företagsbolaget - en företagsorganisation i Gällivare med 230 medlemmar - har inlett en dialog med LKAB tillsammans med en advokat som företräder berörda företag inom Företagsbolaget. Kravet från deras sida mot LKAB är att få till ett ramavtal som företagarna och LKAB sedan kan förhandla inom.

- Det måste finnas en grundstabilitet och en trygghet för företagen. Idag vet man ingenting och det skapar en osäkerhet, säger Mia Edin.

- Flyttar man inte direkt från Malmberget riskerar man att omsättningen går ner, eftersom kundunderlaget minskar. Men det är samtidigt viktigt att service finns kvar för att inte få ett helt ödesamhälle. Vi har inga svar, men företag behöver veta att det inte behöver känna stress över företagens framtid om de blir kvar i Malmberget.

Företagens 3 problem i Malmberget

1 Kundunderlaget krymper - folk flyttar ifrån Malmberget i och med avvecklingen och inga flyttar in.

2 Det blir svårt att ta ställning till investeringar när man vet att en avveckling är på gång. Lönar det sig att satsa på en ny fasad eller ny kök till restaurangen?

3 För de företag som sedan flyttar från Malmberget till Gällivare kan lokaler bli ett problem. Det är brist på lokaler - och i Gällivare är det generellt dyrare än i Malmberget med fastigheter, vilka företag klarar av den omställningen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om