Hon rustar för strid mot gruvjätten

Malmberget avvecklas och det blir allt tyngre att hålla igång företaget. Inga-Lisa Lindqvist känner sig sviken och är beredd att stämma LKAB.

Foto:

Malmberget2016-05-01 20:29

Sedan mer än 30 år har Inga-Lisa Lindqvist drivit företaget Gällivare Textil på Smålandsgatan i Malmberget. I takt med att samhället tömts har kundunderlaget minskat.

– Det finns inte en själ som hittar hit. Vi har ju haft skolor och läkarstation i närheten. Nu finns det inga bussar som åker förbi, vi har tappat allt, säger Inga-Lisa Lindqvist.

Räddningen har varit försäljningen som sker via den webbutik hon startade 2003.

– När det börjde bli sämre fick jag säga upp de som jobbade här. Skulle jag inte ha internet hade jag fått flytta och lämna allt.

2012 tecknades samarbetsavtalet mellan kommunen och LKAB. När de nya kartorna för avvecklingen av Malmberget ritades upp hamnade Inga-Lisa Lindqvists fastighet i etapp 4, ett område där LKAB ska köpa fastigheterna mellan åren 2022 och 2032.

Inga-Lisa Lindqvist hoppades på en snabbare lösning. Uppfattningen hon fått vid informationsmöten med LKAB och kommunen var att hon i egenskap av företagare skulle prioriteras, en uppfattning som stärktes efter kontakt med den tidigare chefen för samhällsomvandlingen i Malmberget.

Ett möte med LKAB skedde 2014, men blev en besvikelse då personen som hade ansvar för näringsidkare inte närvarade.

– De tjorvade hela tiden och ingenting hände. Min son hade flugit upp från Stockholm speciellt för mötet, men då kom inte rätt person från LKAB. Hade vi vetat det så hade han bokat av resan, säger Inga-Lisa Lindqvist.

Ett nytt möte planerades till 2015 men någon inbjudan kom aldrig.

Inga-Lisa Lindqvist anser att LKAB gjort sig skyldigt till löftesbrott. Hon har nu kontaktat en advokatbyrå och överväger att stämma gruvjätten om inget händer.

– Det finns inget annat att göra. De har lovat i tre års tid fram och tillbaka. De skulle komma hit och så kom de inte. De har ljugit hit och dit.

Etapp 4 ska påbörjas 2022 enligt avtalet, trots det har LKAB köpt ett antal av områdets fastigheter i förtid. Men för Inga-Lisa Lindqvist är det stopp, vill hon lämna fastigheten i förtid är hon hänvisad till att sälja på öppna marknaden.

– De har sagt till advokaten att det är bara att hon säljer, den som kommer efter har samma möjligheter. Jag tycker det är jävligt fräckt sagt, säger Inga-Lisa Lindqvist.

Hennes fastighet är på 400 kvadratmeter och inrymmer förutom tillverkning och försäljning av läder- och textilprodukter även butik, kontor och bostad. För några år sedan, när prognoserna för gruvans utbredning såg annorlunda ut, satsade hon cirka en miljon kronor på att rusta upp fastigheten.

Hon ser ingen som helst möjlighet att sälja på öppna marknaden och få ett rimligt pris.

– Tror de att jag ska sälja mitt hus och förlora allt? Det är ingen som betalar något för det och det är faktiskt LKAB som är köpare av alla fastigheter på den så kallade öppna marknaden. Mina grannar blir inlösta och parallellgatan i min etapp håller på att omvandlas till industrimark av LKAB för att de ska få fortsatt tillstånd till malmbrytning.

Inga-Lisa Lindqvist vill ha en ersättningsfastighet i Gällivare, som kan fungera på samma sätt med företag och bostad tillsammans. Förhoppningen är att komma till en snabb lösning så att någon i familjen vågar satsa på att driva företaget vidare.

Som näringsidkare känner hon sig allt mer övergiven i Malmberget. Företag i andra etapper försvinner i allt snabbare takt.

– Det är omänskligt att vara här. Det är så mycket damm och skit, jag förstår inte att hälsovårdsnämnden överhuvudtaget godtar att vi ska bo här. Det tycker jag är jättekonstigt. Det är en industri där vi bor nu, det smäller stup i kvarten. Det finns ingen framtid här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om