"Hellre flytta än bo vid stängsel"

I framtiden ska ingen bo närmare än 500 meter från gruvstängslet, om länsstyrelsen får som den vill.
- Jag tycker att vi har en bra dialog med LKAB men vi har varit oförstående till varför man motsätter sig att ta fram en avvecklingsplan för Malmberget, säger David Berggård, miljöingenjör vid länsstyrelsen.

Foto:

MALMBERGET2011-05-16 13:41

De nya kraven på LKAB berör boende i villor, bostadsrätter och hyresrätter. I framtiden ska ingen bo närmare än 500 meter från gruvstängslet, om länsstyrelsen får som dem vill.

I en 49 sidor lång inlaga till Miljödomstolen yrkar länsstyrelsen att en avvecklingsplan ska göras för Malmberget.

"Situationen i Malmberget är unik och i takt med att malmkropparna bryts allt närmare samhället uppstår uppsprickningar och sättningar på markytan vilket gör att människor inte kan bo kvar i sina bostadsområden. Konsekvenserna av sprängningar, vibrationer, seismisk aktivitet, buller och tidvis kraftig dammning ger påtagliga följder för människors hälsa och miljö."

Slutsatsen
Länsstyrelsens slutsats är att situationen för många människor i Malmberget är ohållbar och att situationen måste lösas utan dröjsmål, då människor lever ovanpå ett industriområde.

"Lös in bostäder"
"För många människor råder en form av krissituation som inte får underskattas. Människors psykiska och fysiska hälsa påverkas negativt. Ett starkt bidragande skäl till den uppkomna situationen är att människor upplever vanmakt och saknar visshet om sitt framtida boende", skriver länsstyrelsen och kräver nya strängare villkor:

Människor ska inte ska behöva bo kvar i de mest utsatta delarna av Malmberget för att LKAB ska undvika ytterligare villkor och föreskrifter.

"Bolaget har möjlighet att lösa in bostäder" skriver miljödirektör Martin Lindgren och miljöingenjör David Berggård, vid länsstyrelsen.

Avvecklingsplan
- Jag tycker att vi har en bra dialog med LKAB men vi har varit oförstående till varför man motsätter sig att ta fram en avvecklingsplan för Malmberget. Alla borde vara införstådda med den problematik som är, säger David Berggård.

Framtagandet av planen ska göras i samråd med Gällivare kommuns miljö- och byggnämnd och andra berörda nämnder, samt länsstyrelsen. Planen ska ges in till miljödomstolen senast 31 december 2011.

Länsstyrelsen anser att utgångspunkten för planen bör vara en skyddszon om 500 m räknat från Kaptensgropens omgivande kanter eller staket mot samhället, inom vilket det inte är lämpligt för människor att bo.

Utsläpp och lungskador
Utsläpp av kväveoxider kan medföra allvarliga skador på lungor och luftvägar såväl på kort som på lång sikt, särskilt utsatta är barn, allergiker och personer med nedsatt immunförsvar, för vilka lungfunktionen kan bli nedsatt eller allvarligt skadad, speciellt i kombination med inandningsbara småpartiklar, skriver länsstyrelsen, som vill ha bättre redovisningar om utsläpp, samt förslag till åtgärder för att reducera utsläpp.

- Problemområden finns även i Koskullskulle som drabbas av nedfallande damm, vilket vi också uppmärksammat i det här yttrandet och vi vill att LKAB ska ta fram och redovisa en åtgärdsplan, säger David Berggård.

Skador på fastigheter
- Vi har fått mycket klagomål på senare tid, som rör skakningar, öppningsskjutningar och framför allt skalven som kan inträffa då och då, många upplever de som mycket obehagliga och känner rädsla då de kan komma plötsligt, säger David Berggård.

Senast
"Mot bakgrund av de mycket kraftiga skakningar och vibrationer som ägt rum under senare år" , anser länsstyrelsen att det inte kan uteslutas att det uppkommit skador på fastigheter och vill att LKAB framlägger bevis på om fastigheter skadats eller inte skadats.

LKAB ska besvara länsstyrelsens yttrande senast 31 december 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om