"Hela mitt liv försvinner"

Stora delar av Östra Malmberget måste avvecklas ­– och det på bara några år. "Vi hade aldrig kunnat förutse detta", sade Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingarna.

Snabb avveckling. Under 2018–2019 behöver LKAB förvärva fastigheterna i det berörda området, det vill säga en betydande del av Östra Malmberget. ”Att marken skulle påverkas där på det här viset är ett helt nytt fenomen”, sade LKAB:s informationschef Anders Lindberg.?Grafik: TT Nyhetsbyrån

Snabb avveckling. Under 2018–2019 behöver LKAB förvärva fastigheterna i det berörda området, det vill säga en betydande del av Östra Malmberget. ”Att marken skulle påverkas där på det här viset är ett helt nytt fenomen”, sade LKAB:s informationschef Anders Lindberg.?Grafik: TT Nyhetsbyrån

Foto:

Malmberget2015-09-15 18:04

Sorlet av röster i Gunillaskolans lokaler är fyllt med frågor. För bara ett dygn sedan fick de berörda som är bosatta i området Östra Malmberget vetskap om att deras hem nu måste köpas av gruvjätten. En karta de fått i brevlådan visar det område som ska börja avvecklas redan 2018. Ett område som LKAB tidigare räknat med skulle förbli orört då det inte finns någon malm under marken. Lina Sigelind, som är uppvuxen i Malmsta blev dock inte särskilt chockad av nyheten.

­– Både jag och min sambo är uppvuxna på Malmsta, så vi har ändå alltid varit medvetna om att det kan hända, säger Lina Sigelind som köpte radhus i januari.

För Anders och Marita Lind var det ett mer oväntat besked, även om de märkt av markförändringar i form av sprickor och svackor.

– Jag har bott i tre olika hus inom 25 meter i mina 65 år, berättar Anders Lind och pekar på kartan.För honom har det varit en dag med deppig stämning, då han skulle vilja bo kvar i sitt hem.

– Hela mitt liv försvinner, det är fruktansvärt. Vi bor i lägenhet och får inte samma typ av ersättning som villaägarna. Hyrorna i Gällivare är dyra, och det känns som om man inte har någonstans att ta vägen, säger Anders Lind.

Någon som var lika tagen på sängen var LKAB själva. Enligt Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingarna, har ingen i gruvbranschen sett något liknande som i den berörda marken.

­– Vi har varit duktiga på att förutse prognoser, och det är ytterst, ytterst sällan vi blir överraskade. Men i det här fallet är det inte en direkt påverkan av gruvbrytningen utan det är en sekundär effekt. På den östra sidan finns en försvagning i berget, och en markskiva som rör sig ut mot gropen. Tidigare har det funnits en form av stöttepelare under men den försvann då malmkroppen Fabian öppnade upp sig och hålrummet kom till, förklarar Stefan Hämäläinen.

Beroende på var gränsdragningen ska gå blir det mellan 100 och 160 fastigheter som påverkas av avveckling. Under 2018 och 2019 kommer gruvbolaget att förvärva fastigheterna inom området. Allt medan marken flyttar sig fyra centimeter per år mot Fabian-gropen.

– Möjligheten till att klara av det här, det måste vi göra. Utmaningen i det här är att hitta ersättningsområden och det måste vi göra tillsammans med kommunen, säger Hämäläinen.

Enligt LKAB kommer de redan planerade avvecklingsetapperna i Malmberget att fortsätta som tänkt.

­– Vi har redan satt av betydande belopp till samhällsomvandlingen, men i detta fall kommer det att bli en ytterligare ekonomisk påfrestning på bolaget - men vi har inget alternativ. Vi måste lösa det här, säger Stefan Hämäläinen.

Därför avvecklas delar av Östra Malmberget

Ingen gruvbrytning sker under Malmberget. LKAB har tidigare sagt att marken under Östra Malmberget inte skulle påverkas. Efter mätningar och analyser har det upptäckts att det hålrum som öppnades upp i malmkroppen Fabian år 2012 har orsakat så små rörelser att de inte gått att se.

Först i november 2014 uppdagades detta. Därefter påbörjade ett mer omfattande analys- och undersökningsarbete. Nu står det klart att marken påverkas så pass mycket att området måste avvecklas. Hur många som påverkas beror på om en 100-metersgräns i miljövillkoret kommer att tillämpas, då detta är en gräns som LKAB överklagat. Det kan alltså röra sig om mellan cirka 100 och 160 fastigheter. Det är området som ligger närmast Fabiangropen och den naturliga krosszon som ligger intill Linnévägen som berörs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om