Det var P4 Norrbotten som var först med att rapportera om att Gällivare församling funderar på att riva Allhelgonakyrkan i Malmberget i stället för att flytta den till Koskullskulle.
Efter det har församlingen skickat in en ansökan till länsstyrelsen om att upphäva KLM-skyddet. Det skyddet, som ingår i Kulturmiljölagen, måste hävas innan kyrkan kan rivas.
– Ska den flyttas är det bra om det blir till Kullen. Men det är lika bra att den får stå här som ett monument. Den kommer ändå inte att användas, sa Anders Lind i vår artikel.
Och den lösningen verkar inte vara omöjlig att få till. Dan Johansson, tf förvaltningschef på Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen på kommunen, är positiv när vi pratar med honom. Om församlingen kom till honom och frågade om Allhelgonakyrkan kunde stå kvar som ett monument utan verksamhet skulle Johansson undersöka det.
– Det är en jätteintressant fråga. Ambitionen nu är att man ska göra om planen där och jag tror inte vi har tagit höjd för det. Då måste man anpassa detaljplanen. Men absolut, om jag får en sån fråga kommer vi att titta seriöst på det för att kunna skapa nånting, säger Johansson och fortsätter:
– Jag tycker idén var lockande. Även om den bara står där kommer det att vara någon form av kostnad. Det finns väl fönster och andra saker nån kan roa sig med att ha sönder. Nån form av bevakning behövs och ett minimalt underhåll.
Tror du att skulle finnas någon vinst i att kyrkan står kvar så att folk kan minnas den?
– Jo, det tror jag. Det finns mycket kulturvärden i byggnaden och för alla människor som har levt, bott här och besökt den. Det var ett spännande förslag.
LKAB har en överenskommelse med kommunen om området, men ingen åsikt om vad som ska hända med kyrkan.
– Området där kyrkan står ska bli parkområde där det ska gå att promenera även i framtiden. Det innebär visserligen att kyrkan skulle kunna stå kvar, men all infrastruktur som el, vatten och avlopp är tänkt att avvecklas. Vi kan heller inte säga att området aldrig kommer att beröras, det beror ju på vad vår prospektering visar, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg.