Att ha jackan på är ett måste när 36-årige Patrik Johansson visar runt i Malmberget denna ovanligt kylslagna majeftermiddag. Han visar områden där det en gång stod hus och han visar områden där tomma hus står i väntan på nästa rivningsvåg. Sedan ett år tillbaka hjälper han Gällivare kommun med att dokumentera de hus i Malmberget som ska tas bort i samtakt med gruvexpansionen.
- Jag vill frysa tidsögonblicket från samhället och bevara minnen, säger Patrik Johansson.
Han föddes i Gällivare och flyttade till Malmberget när han var 21 år gammal. Fotointresset ligger i hans familj och vid tolvårsålder började Patrik Johansson sitt fotograferande. Som ett fritidsnöje började han 1996 dokumentera rivningen av Malmberget.
- Intresset att fota kom när de började riva vackra byggnader. Jag blev besviken när husen togs bort och tyckte att jag var tvungen att fota dem, säger Patrik Johansson.
För ungefär ett år sedan fick Gällivare kommun reda på hans fotodokumentationer och undrade om han var intresserad av att fotografera för dem.
- Sedan dess jobbar jag halvtid på bildarkivet för kommunen och halvtid som lokalvårdare i Gällivare. Jag är bara tjänstledig ett halvår sedan måste jag tillbaka till min heltidsanställning på lokalvården, säger Patrik Johansson.
Bilturen går i maklig takt längs Stallvägen i Malmberget där Patrik Johansson berättar anekdoter om husen och villorna som fortfarande finns där. Vid Norrbottensvägen stannar han bilen och visar ett före detta bostadsområde där spridda grusrester är allt som finns kvar av husen som en gång stod där.
- Husen här från Norrbottensvägen är flyttade till mellanområdet i Gällivare. Det var en fin flytt som jag var med och videofilmade, säger Patrik Johansson.
Han säger att han vill att många hus flyttas istället för att rivas och det går inte ta miste på att Patrik Johansson brinner för att bevara det som en gång var Malmberget.
- Jag deltar i processen att bevara husen. LKAB brukar faktiskt rådfråga mig. Jag tycker det är viktigt att Malmberget inte tappar identiteten i och med samhällsflytten. Bevaras några av husen är det lättare acceptera att samhället flyttas, säger han.
Patrik Johansson har ett bra samarbete med LKAB. På råd från LKAB och företaget Maskintjänst som river husen gick han en obligatorisk säkerhetskurs för att få vistas på rivningsområden. Då kan han i lugn och ro fotografera, även om det här med att fota rivningar är ganska marigt.
- Det är svårt att fota en rivning, svårt att veta vilken vinkel jag ska fota ifrån också är det fullt av sågspånsdamm. Även kylan här uppe är lurig. När det är kallt vill jag inte frysa men samtidigt inte ha för tjocka handskar när jag håller på med kameran, säger Patrik Johansson.
Har du missat att fotografera någon rivning?
- Ja, jag har missat några hus och är jag inte här på någon månad kan ett hus vara rivet. Men nu har jag så bra konversation med rivningsbolagen att jag vet när hus kommer rivas, säger Patrik Johansson.
Dokumentationerna av husrivningarna väcker förståeligt nog känslor hos honom.
- När jag är med vid en rivning känns det som ett farväl av ett gammalt fint samhälle, säger Patrik Johansson.