Gunillahem gruvar sig för framtiden

På äldreboendet Gunillahem i Malmberget är kulturen en självklarhet för de boende.Men under en glad yta finns oro både hos personal och de boende.

Kultur är en självklarhet på Gunillahem. Här är det Börje Ekström och Nicklas Fredriksson  som underhåller. FOTO: John Filipsson

Kultur är en självklarhet på Gunillahem. Här är det Börje Ekström och Nicklas Fredriksson som underhåller. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2010-08-21 06:00
I fredags var det musikunderhållning på Gunillahemmet i Malmberget för både boende och personal.
Två musiker från Luleå, Börje Ekström och Nicklas Fredriksson, underhöll med musik och sång.
- Framförallt är det slagdängor från 1950 och 60-talet som de boende här önskar att vi ska spela, säger Börje Ekström.
Självklarhet
Kultur på Gunillaboendet det är mer eller mindre en självklarhet i dag, men så har det inte alltid varit. Och mycket av att det är så i dag är kulturarbetaren Hjördis Martinssons förtjänst.
Sedan mitten av 2000-talet är hon anställd av Gunillahem för att inspirera de boende och personal för olika kulturaktiviteter.
- Musik är bara en liten del av det hela, säger Hjördis Martinsson. Vi försöker ha ett så varierat utbud som möjligt och de flesta idéerna kommer från de boende själva.
Ungefär samtidigt som Hjördis Martinsson anställdes förändrades också driftsformen på Gunillahem.
Intraprenad
Tidigare drevs äldreboendet i kommunal regi, som vilket annat boende som helst. Men sedan dess har det förvandlats till intraprenad och det innebär bland annat att personalen själva till stora delar styr verksamheten.
- Skillnaden är som natt och dag, säger Lena Häggqvist och Ann-Christine Nordlund. Två av veteranerna som har varit med sedan äldreboendet öppnades i mitten av 1980-talet.
Framförallt prisar de närheten till besluten och att de nu till stora delar själva kan vara med och påverka dem. Något som de säger var mer eller mindre omöjligt tidigare.
- Det har framförallt inneburit en helt annan arbetsglädje, men också betydligt större trivsel bland samtliga av oss som jobbar här.
Oviss framtid
Men trots trivsel och arbetsglädje finns det en oro för framtiden. En framtid som ter sig oviss inte bara för personalen, utan även för de boende.
Gunillahem är placerat på gränsen till avspärrningarna i Malmberget. Och gruvbolaget LKAB har förvarnat om att inom några år kommer äldreboendet att hamna innanför stängslena..
- Vi saknar information om vad som kommer att hända med oss och de boende den dan det händer, säger Lena Häggqvist och Ann-Christine Nordlund.
Båda hoppas de på att den informationen ska komma från kommunalt håll nu när semesterperioderna börjar ta slut.
- Det är inte bara vi i personalen som oroar oss vi märker att den även finns hos våra boende här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om