Gruvstadsparker och femårsplaner

Gruvan flyttar på Malmberget, men i framtiden ska ingen behöva bo nära gruvstaketet. Det sa Mikael Westerlund, LKAB, vid ett möte i går. Kommunens miljö- och byggchef Sture Sundkvist vill se gruvstadsparker.- Boende på östra sidan av Malmberget känner sig fastlåsta i ett vakuum.

Mikael Westerlund, LKAB:s verksamhetschef för större projekt inom samhällsomvandlingen.

Mikael Westerlund, LKAB:s verksamhetschef för större projekt inom samhällsomvandlingen.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-04-25 06:00
- Gruvorna flyttar på samhällena och det är väldigt många frågor som ska lösas. Det är ett jättelikt pussel och en massa mjuka aspekter att ta hänsyn till, säger Mikael Westerlund, LKAB:s verksamhetschef inom samhällsomvandlingen.
Han informerade vid en pressträff som arrangerades, på initiativ av Vänsterpartiet, i LKAB:s informationskontor. Jonas Sjöstedt, blivande riksdagsledamot och tidigare EU-parlamentariker, med specialitet gruvfrågor, säger att svensk gruvindustri ligger i framkant i världen, vilket LKAB bekräftar.
Nya huvudnivåer
- Vi är Europas hemmagruva och försörjer Europa med järnmalm till 90 procent. Vi är världens största tillverkare av pellets. Nu fortsätter investeringarna i nya huvudnivåer, vår framtid och kommunernas framtid, säger han.
De nya huvudnivåerna i Kiruna och Malmberget innebär investeringar på 20 miljarder. Investeringar i världsklass. Nu råder goda tider efter lågkonjukturen då "hela marknaden dog".
- Nu levererar vi för allt vad tygen håller och allt pekar på kraftiga prisökningar, säger Westerlund.
Gruvstadsparker
Samhällsomvandlingen var temat för träffen. LKAB och kommunens representanter är eniga om gruvstadsparker, vars syfte är att skapa en god boendemiljö med grönområden mellan bostadsområdena och gruvan.
- Ingen ska behöva bo vid staketet och alla ska veta i god tid när det är dags att flytta, säger Mikael Westerlund, LKAB.
Sture Sundkvist, miljö- och byggchef, vill ha besked i tid av gruvbolaget.
- Samhällsplanerarna vill veta var säkerhetszonerna går, för att kunna planera husflyttningar i tid. Nu drivs vi lite av staketet i samhällplaneringen och får för kort horisont. Gruvan är väldigt nära bebyggelse, det står ju mer eller mindre bebyggelse på gruvan. Boende på östra sidan av Malmberget känner sig fastlåsta i ett vakuum. De frågar sig om de vågar byta sitt kök och om huset försvinner nästa år, säger han.
Femårsplaner
- LKAB:s högsta prioritet är en bättre framförhållning. Undersökningsborrningar pågår i centrala Malmberget, i sommar kommer vi ut med besked. Målet är femårsplaner. När vi väl satt ner foten ska ge bättre besked till alla. Vi får inte glömma bort hyresgästerna i de fastigheter som berörs av samhällsomvandlingen, säger Westerlund.
Hyresgästföreningen och PRO fanns med på mötet.
- Det bor mycket pensionärer i Malmberget och nybyggnation ger dyra hyror. Pensionärerna måste ha råd att bo, säger PRO Malmbergets ordförande Erland Söderberg.
- Hyresgästerna har en rädsla för att sparkas ut, de har fan inte råd att hoppa på tåget, det är det vi diskuterar inom hyresgäströrelsen, säger Tage Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen.
Nybygge mot Vassaraträsk?
I LKAB-ägda fastigheter berörs i nuläget 404 hyresgäster av gruvans expandering. LKAB bygger bostäder på Mellanområdet och nya bostadsområden ska tas fram.
- Vi har en begränsad areal att bygga på runt samhället, det finns mycket myrmark, säger Sture Sundkvist, som gläds åt det stora intresse som visonsprojektet "Nya Gällivare" väckt. 500 personer har besökt träffarna och kommunens alla 14-16-åringar har deltagit, med goda idéer för framtiden. Ett område som kan vara intressant för ny bebyggelse är nedre delen av Mellanområdet och ner mot Vassaraträsk, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om