Gruvfyran slår larm om chaufförernas arbetstider
LKAB ska utreda om det förekommer livsfarliga och olagligt långa arbetspass vid gruvan i Malmberget. - Det förekommer bland åkeriägares anställda och är helt oacceptabelt, säger Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson.
Yvonne Björnström, chef för LKAB:s infrastruktur.
Foto: Marie Ridderström
Tomas Nilsson vidimerar uppgiften.
- 18-timmars pass är helt oacceptabelt. Vi vet att det förekommer hos många entreprenörer. Kör de passen runt 18 timmar innebär det stora risker. Det är inte för ros skull som reglerna finns. En uttröttad chaufför är en farlig chaufför. Det här är en arbetsmiljöfråga och arbetsgivaren ska ha kontroll över tiden se till att något sådant inte förekommer, säger Nilsson.
Måste respekteras
Dispenser från arbetstidslagen kan ske, men inte i denna omfattning, säger enligt Nilsson.
- EU-regeln om 11 timmars dygnsvila kan du skjuta på ett dygn, men har du inte fått 11 timmar första dagen gäller 14 timmars dygnsvila dagen därpå. Det är viktigt att påtala att varje anställd har sitt ansvar och att man inte själv kör utöver regelverket. Tar inte arbetsgivaren detta på allvar ska man vända sig till den fackliga organisationen, säger Nilsson.
Hans Kurkkio, arbetsledare vid Kaptensgropen och representant för BDX, säger att detta inte förekommer vid Gropen.
- Jag har god kontroll över åkeriägarna vid Kaptensgropen, även om jag inte är här dygnet runt. Men jag kan garantera att ingen vid Gropen kör 18 timmar. Om övriga gruvan kan jag inte säga ja eller nej. Det är ju ingen höjdare om det skulle vara så, säger Hans Kurkkio.
Skyldighet
Gruvchef Björn Korem säger att han ska ta kontakt med BDX.
- Jag måste kunna verifiera detta om jag ska gå vidare, men självklart ska våra entreprenörer följa lagen. Jag ska naturligtvis prata med BDX som är min leverantör. Nu sluter vi inte avtal med enskilda åkeriägare, i det här fallet är det BDX eller transportbolaget. De ska ha tillsyn så arbetstidsreglerna följs, tacka för det. Varje arbetsgivare är skyldig att ta hand om sin personal och frågar vi så är de skyldiga att svara,säger Björn Korem.
Viktigaste frågan
Yvonne Björnström, verksamhetschef för infrastrukturen, säger att arbetsmiljölagen är den enskilt viktigaste frågan i LKAB.
- Självfallet måste vi undersöka om det finns grund i detta. Vi ska givetvis ta kontakt med entreprenörerna. Fungerar det inte är det oerhört allvarligt. Jag ska gå in direkt och undersöka förhållandena, säger hon.
På frågan om olyckan vid Kaptengsropen den 26 augusti kan ha berott på en uttröttad förare som gått dubbla arbetsskift, säger hon:
- Det pågår en utredning om olyckan i Kaptensgropen. När utredningen är klar ska åtgärder presenteras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!