Gruvarbete lockar unga

Gruvindustrin lockar ungdomarna och de LKAB-inriktade programmen är mest eftertraktade på Välkommaskolan.- En intressant och rolig utbildning. Jag vill jobba i gruvan, säger Josefin Öryd.

Josefin Öryd är elev vid den populära LKAB-profilerade gymnasieutbildningen. "Intressant och roligt, jag vill jobba i gruvan" säger hon.FOTO: Marie Ridderström

Josefin Öryd är elev vid den populära LKAB-profilerade gymnasieutbildningen. "Intressant och roligt, jag vill jobba i gruvan" säger hon.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2011-09-17 06:00

Ungdomarna i Gällivare kommun vill jobba i gruvan. De yrkesinriktade utbildningarna lockar mängder med ungdomar som ser en ljus framtid inom gruv- och verkstadsindustrin.

Josefin Öryd är en av många flickor som sökt sig till Välkommaskolans industriprogram. Hon är 15 år och har målbilden klar för sig.

- Jag vill jobba i LKAB. Det verkar roligt och intressant. Jag har ofta hjälpt pappa att skruva i bilar och skotrar. Jag hörde att det var 60 som sökte till den LKAB-profilerade utbildningen och tio kom in.

Hälften flickor
Eleverna har fått overaller och skyddsutrusning av LKAB. De gör studiebesök och praktik i gruvan och får sommarjobba i gruvan.

Kjell Karlsson är samordnare för "LKAB-profilen."

- Vi tar in tio elever per år och det är betygen som avgör. I dag har vi 35 elever, fördelade på fyra program, industritekniska, fordons och transport, VVS- och fastighetsprogrammet, el och energiprog-rammet. Det är 17 tjejer och 18 killar. Ungefär 30 procent av tiden används till aktiviteter med LKAB-anknytning som studiebesök och projektarbeten, säger han.

Fast jobb - bra lön
Välkommaskolan utbildar kvalificerade yrkesarbetare, med goda utsikter till jobb och LKAB är en intressant arbetsgivare för eleverna.

- Målet är att få ett jobb och nästan alla får jobb direkt efter utbildningen. Vi vill gärna till gruvan där man får löner på nästan 40 000. Det här är en bra och lärorik utbildning, säger Markus Ärlebrand.

De första produkterna eleverna tillverkar är hantlar, hammare och utegrillar. Inom det industritekniska programmet kan eleven välja mellan olika inriktningar:

4 Driftsäkerhet och underhåll leder till yrken som tekniker, mekaniker och resemontör.

4 Processteknik, där eleverna kan bli laboratorietekniker eller processoperatör.

4 Produkt- och maskinteknik där eleverna blir operatörer, stentekniker, tryckare eller verkstadssnickare och svetsteknik som kan leda till yrken som svetsare och internationell svetsare.

"Skriande behov"
Det är god stämning i verkstadslokalen och eleverna är ständigt verksamma med olika arbetsuppgifter. De entusiastiska lärarna Andreas Eriksson och Steve Hedén handleder eleverna.

- Det finns fler sökande till programmen är det finns platser och det kan spåras till att eleverna får jobb efter utbildningen. Utöver de praktiska och teoretiska kunskaperna ska eleverna ha god social kompetens för att bli riktigt duktiga, säger Eriksson.

Säkerhetsfrågor är särskilt viktiga då man jobbar i verkstadsmiljö och skyddsfrågor är en del av utbildningen.

- Det här är skolans dyraste utbildningar. Det stora intresset är ett trendbrott och det är också ett skriande behov av duktiga yrkesarbetare i Malmfälten. De elever som är ambitiösa och klarar kursernas mål har alla möjligheter till jobb, säger Hedén.

FAKTA LKAB Profil

➤ 30 procent av utbildningen bedrivs i samverkan med LKAB.

➤ 10 studerande tas in varje år på följande program: Industritekniska, fordons och transport, VVS- och fastighetsprogrammet, el och energiprogrammet.

➤ LKAB-aktiviteter är studiebesök, projektarbeten, mentorskap, handledning, praktik.

I dag studerar 35 elever vid LKAB-profilen, 17 flickor, 18 pojkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om