Under förra året pågick förhandlingar mellan IF Metall och LKAB om ett arbetstidsavtal. Gruvfyrans medlemmar röstade om de skulle acceptera LKAB:s nya arbetstidsavtal eller inte och resultatet blev att 80 procent röstade ja. Men missnöjet var stort från medlemmarna som ansåg att det var ett dåligt förslag och ett ännu sämre förslag att välja mellan.
Under en tid har förhandlingar förts mellan LKAB och gruvfacken gällande arbetstiderna, men enligt gruvarbetare som Norrbottens Media talat med har tystnaden varit total från Gruvfyrans sida. Under tisdagen hölls ett medlemsmöte då medlemmarna informerades om det nya avtalet som innebär mindre pengar, semester och ledighet samt längre dagar.
– Det blev ett rungande nej. Vi fick veta att det skulle bli ännu sämre om vi inte tackade ja till avtalet. Deras förslag innebär att bara vi förlorar. Och facket lyser med sin frånvaro, säger en gruvarbetare.
Tomas Strömberg, ordförande för Gruvfyran i Malmberget, säger att parterna kommit fram till en lösning.
– Vi kan båda leva med det här avtalet. Men det var diskussioner och höga röster om resultatet. Det innebär försämring för en del och förbättringar för en del, säger han.
Han anser att facket informerat sina medlemmar.
– Vi vill likställa så alla jobbar rätt arbetstid, en del har jobbat för mycket och det är inte rätt. Det inte så lätt att informera när man sitter mitt i förhandlingar, säger han.
En del anser att facket är köpta?
– Så har det alltid varit. Så fort man får lite försämringar kommer diskussioner om att facket är köpta. Det får vi leva med tyvärr, säger Tomas Strömberg.
Det nya avtalet handlar i korthet om att alla skiftformer med samma benämning ska ha samma arbetstider vilket inte skett tidigare.
– Nu ska man jobba rätt enligt det centrala avtalet. Det är vad det handlar om, säger han.
– Vi kommer att få matrast i stället för paus och jobba kontinuerligt. En del har inte behövt jobba storhelger. Om det behövs måste vi göra det. Tidigare har det varit mycket övertidsarbete de dagarna, säger han.
Nya avtalet börjar gälla första november.
– Vi har inte skrivit på men alla gruvklubbar är överens, säger Strömberg.
Gruvarbetare anser att bara de förlorar på det här avtalet.
– Ja, så kanske det kan uppfattas. Det är ju trots allt företaget som leder och fördelar arbetet, säger Tomas Strömberg.