Gruvarbetare sparkades efter bråk på krogen

Gruvarbetaren fick sparken efter bråk på krogen. Nu avgör Arbetsdomstolen om det är rätt att avskeda någon efter en incident på fritiden.

Ett bråk efter en utekväll efter en arbetsmiddag vid LKAB avgörs nu i Arbetsdomstolen.

Ett bråk efter en utekväll efter en arbetsmiddag vid LKAB avgörs nu i Arbetsdomstolen.

Foto: montage

Malmberget2022-11-12 19:03

Det började efter middag efter arbetet med LKAB i slutet av förra året. När middagen var över gick arbetskamraterna vidare till ett uteställe i Gällivare, där det under kvällen uppstod ett bråk mellan två av gruvarbetarna. Uppgifterna kring händelsen är skiftande och de går diametralt isär mellan parterna. En av männen hävdar att han blivit dödshotad och att även familjen utsattes för verbala hotelser av olika slag. Den anklagade har förnekat allt. 

Ingen polisanmälan gjordes i samband med hoten. Däremot så lämnades det in en rapport om händelsen till arbetsgivaren.

Det hela slutade med avsked och samtidigt drog LKAB in mannens pension, cirka 1,4 miljoner kronor. IF Metall hävdade att avskedet var felaktigt och överklagade till Arbetsdomstolen som i veckan höll slutplädering i målet.

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic företräder den anklagade.

– Det är komplicerat när två av våra medlemmar står på var sin sida. Men det här handlar inte om hotet i sig, det handlar om hur arbetsgivaren agerat.

Han menar att ärendet är principiellt viktigt, bland annat eftersom ord står mot ord och att det vittne som ska ha hört hotet är vän med den hotade. Samt vad arbetsgivaren har att göra med vad som händer utanför LKAB på fritiden.

– Kan arbetsgivaren förfoga över sådant som händer på stan? Om någon kör för fort? Det vore jättemärkligt. Och om du och jag är kompisar och har groll mot en tredje, räcker det att man säger att han har hotat mig för att han ska bli av med jobbet? Och om mannen i fråga fruktade för sitt och familjens liv, borde han inte ha åkt hem eller i alla fall på något sätt meddelat sig med familjen?, säger Darko Davidovic.

IF Metall kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras och att LKAB ska betala cirka 560 000 kronor till den avskedade mannen som ersättning för utebliven lön och skadestånd.

LKAB anser, enligt handlingarna som skickats in till Arbetsdomstolen, att hotet har förekommit och har haft en stark koppling till arbetsplatsen eftersom de båda ibland behövde arbeta tillsammans, och att mannen därigenom brutit mot företagets uppförandekod, ”code of conduct”.

– Det är ett personalärende och vi uttalar oss aldrig i sådana fall av hänsyn till de inblandade. Vi avvaktar den pågående rättsprocessen, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg i en kommentar.

Dom i målet faller den 20 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!