Gruvan misstänks för vattenläckan

Omkring 400 hushåll i Malmberget var utan vatten hela helgen efter omfattande läckor på stamledningen. Kommunen misstänker att LKAB:s gruvdrift orsakat läckorna.

Tre läckor. De sista två läckorna på Murgatan upptäcktes förs efter att den första reparerad.

Tre läckor. De sista två läckorna på Murgatan upptäcktes förs efter att den första reparerad.

Foto: Tim Andersson

Malmberget2017-01-09 11:04

Under torsdagen gick många Malmbergetbor hem från jobbet för att ta en tidig helg i och med trettondagen. Men ledigheten stördes av att 400 hushåll blivit helt utan vatten under hela torsdagen och fredagen.

– Vi lokaliserade en läcka tidigt på torsdagsmorgonen på Bergmansvägen och fick färdigt den fredag morgon. Men när vi släppte på vattnet igen så kom vatten upp på Murgatan två kvarter ner, säger Robin Waara, chef på Gällivare kommuns tekniska avdelning.

Där upptäcktes två omfattande läckor tätt inpå varandra som tog väldigt lång tid att reparera, berättar Robin Waara. För sent under fredagen var vattenledningarna fullt fungerande i Malmberget.

– Jag vill ge en stor eloge till reparatörerna, det var -34 grader och vi hade folk ute konstant som bytte av varandra, säger han.

Hur uppstod läckorna?

– Mest troligt så är det nog gruvdriften som har orsakat dem, det går inte att utesluta. Det går en krosszon där som påverkar och vi har haft läckor tidigare, säger Robin Waara.

Han berättar att kommunen har en pågående dialog med LKAB och skulle det vid utredning visa sig att det är gruvdriften som orsakat läckan så står gruvföretaget för en fullständig ekonomisk kompensation.

– Det har hänt tidigare och i de fallen så har de tagit kostnaden. Vi har ganska bra dialog och det har aldrig varit problem. Vi ska bara sammanfatta materialet från helgen innan vi vet säkert, säger Robin Waara.

Under tiden som hushållen i Malmberget var utan vatten så kritiserade många kommunens informationsflöde.

Bristande information på hemsidan, kö vid felanmälan via telefon och svårt att hitta var man skulle hämta dricksvatten.

– Det var olyckliga omständigheter för vi inte hittade de andra läckorna förrän den första var var lagad, säger Robin Waara.

Underskattade ni läget?

– Nej, den var omöjlig att se tidigare på grund av kälen. Vi trodde den första läckan var den enda, säger han.

Om det händer fler gånger, kommer ni att jobba annorlunda med informationsdelen?

– Det går alltid att göra bättre. Men det kan vara jättesvårt att tidsbedöma hur länge en lagning tar, det beror helt på hur fort man hittar läckan och vilken typ av läcka det är.

Ledningarna som utsattes för läckorna i det här fallet kommer att helt tas ur drift i samband med samhällsomvandlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!