Gamla Finnstan dokumenteras

Finnstan började bebyggas i slutet av 1800-talet, drygt 50 år senare revs de vackra trähusen för att ersättas av hus i betong.
– Det var ett fint område men omodernt. När vi fick vattentoalett på 40-talet var det en stor händelse, säger Inger Tolonen.

Finnstan hade ett attraktivt läge genom närheten till centrum. Området begränsas av Järnvägsgatan, Västra Gränsgatan och Preseidentgatan.

Finnstan hade ett attraktivt läge genom närheten till centrum. Området begränsas av Järnvägsgatan, Västra Gränsgatan och Preseidentgatan.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2013-12-27 16:49

I utställningen Finnstan - vårt hem visas foton från gamla Malmberget. Finnstan hade ett attraktivt läge nära centrum, nedanför Svanparken.

– När man rev Finnstan var det inga protester. Den enda som protesterade var fotograf Lea Wikström. LKAB expanderade och ville ha ny modern bebyggelse i flerfamiljshus, säger kultursekreterare Lars Israelsson

– Politikerna var totalt eniga. Det var sossarna Gunnar Lidman och Barry Gustavsson, Birger Edfast, högern och kommunisten Hjalmar Väppling. På bara några år revs allting bort. Man startade 1957,1963 var allt klart.

"Stig Järrel föddes i Maskåken"

Den vackra trähusbebyggelsen försvann. Missionskyrkan med sina ståtliga torn och Gothnellshuset i amerikastil där "fint folk" bodde.

Lars Israelsson växte upp i Maskåken som hade matservering, lägenheter och rum för resande. På 1950-talet fick huset en gata uppkallad efter sig - Masgatan.

– Stig Järrel föddes i Maskåken. Jag minns när en lägenhet brann. Det var dramatiskt. En död man slängdes upp i snödrivan, säger Lars Israelsson.

Inger Tolonen växte upp på Järnvägsgatan 7. Huset ägdes av Olle Fjorton Nylander. Han var nummer 14 i syskonskaran, därav det märkliga namnet.

– Lägenheten bestod av kammare och kök, senare byggdes huset till och vi fick sovalkov. När vi fick vattentoalett och rinnande kallvatten på 40-talet var det en stor händelse. Det var ett trevligt hus och hela Järnvägsgatan var full med barn, säger Inger Tolonen.

Men allt var inte lyckliga gatan i Finnstan, många hus var dragiga och omoderna. De nya flerfamiljshusen med badkar och rinnande vatten innebar ett bekvämare liv.

Människor och hus vid Gropen

Bildarkivets föreståndare Leif Pääjärvi arbetar med en ny skrift om Finnstan. Tidigare har han skrivit om de gamla gruvamhällena, Dennewitz, Robsam, Tingvallskulle och Vitåfors. I Gellivare Bildarkiv finns 29051 bilder inskannade och antalet ökar varje dag. Bildarkivet deltar i det treåriga projektet "Dokumentera Malmberget" som ska fånga gruvsamhällets 125-åriga historia med fotoutställningar, skrifter, dataspel och en modell av Malmberget. Allmänheten deltar med minnen och fotografier. Nästa år ska husen vid kanten av Gropen dokumenteras.

– Vi ska bygga upp hela Malmberget i skala 1-200. Malmberget 1950 och 2010 i samma modell. Det blir som ett pussel, vänder man på ett gammalt hus så kommer det upp ett hyreshus, säger konstnär Tord Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om