Fyra alternativ när vägarna dras om

Snart ska vägarna dras om i Malmberget. Boende i Östra Malmberget inbjuds till dialogmöten. Det finns fyra alternativ att ta ställning till.-Det är en demokratisk rättighet att alla får komma till tals, säger Ulf Normark, miljö- och byggnämndens ordförande.

Vi vill inte bli instängda på Ormkullen, säger paret Joel och Anita Järleros.

Vi vill inte bli instängda på Ormkullen, säger paret Joel och Anita Järleros.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-07-14 06:00
När LKAB utökar sin gruvbrytning i Malmberget måste Bergmansgatan och Koskullskullevägen kapas. Detta innebär nya vägdragningar och svåra beslut att ta.
- Det kommer att bli svårt. Hur man än lägger vägarna kommer någon att bli lidande, säger miljö- och byggnämndens socialdemokratiske ordförande Ulf Normark.
I den fördjupade översiktsplanen står att läsa att kommunen efter samråd kommit fram till att boendemiljöerna i Östra och Västra Malmberget är godtagbara. Detta sedan miljödomstolen gett sitt tillstånd till LKAB. I planen skrivs följande: "Det finns dock redan beslut om att avveckla bostadsdelarna Elevhemsområdet, Hermelin, Johannes, norra Kilen och norra centrala delen av Malmberget."
Fyra vägförslag
Det finns fyra vägförslag att ta ställning till.
- Det blir betydligt längre att ta sig in till Malmberget, fem kilometer i stället för två kilometer. Servicen i Malmberget hotas när underlaget minskar. Boende i Koskullskulle får långt till kyrkogården, säger Normark.
I förslagen kan vägarna dras väster om Murgatan, eller öster om Murgatan och sedan ner till Mellanvägen. Det finns även alternativet att dra vägen bortom kyrkogården och ner mot Mellanvägen. Det fjärde alternativet är att dra vägen söder om Trädgårdsvägen.
- Kommunen vill att man ska bygga en väg parallellt med Mellanvägen någonstans vid OK, säger Normark.
Södra länken
Gällivare kommun förordrar Södra länken, men först ska de boende i Östra Malmberget få säga sitt. Möte blir det efter semestrarna.
Om det inte blir en bilväg nedanför Trädgårdsvägen så lär det i alla fall bli en gång- och cykelväg, säger Normark.
Det är LKAB som finansierar vägomläggningen. Med tanke på gruvdriften kan det tänkas att LKAB föredrar en vägdragning längre bort från gruvan och Elevhemsområdet. Det finns många funderingar att ta ställning till.
Tung trafik vid skola?
Är det rimligt att leda in trafiken i bostadsområdet Bäcken? Är det ansvarsfullt att låta tung trafik gå intill Nya Malmstaskolan där små barn undervisas.
I ett förslag går huvudleden strax utanför skolan. Från Murgatan och ner till barnens skolskog.
- År 2012 ska det vara klart men jag kan känna viss oro för framtiden. Det är möjligt att det går fortare. Det är bråttom att få fram ett beslut, säger Normark.
Karl Wikström, ansvarig vid LKAB, är på semester och har inte haft möjlighet att lämna en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om