Först besparning - sedan nedläggning

Malmbergets vårdcentral står inför stora besparningar de närmaste åren.Dessutom planeras också för en nedläggning, senast 2014.

Vårdcentralen i Malmberget ska spara två miljoner kronor, men 2014 kommer den också att läggas ned på grund av att LKAB vill komma över marken. FOTO: John Filipsson

Vårdcentralen i Malmberget ska spara två miljoner kronor, men 2014 kommer den också att läggas ned på grund av att LKAB vill komma över marken. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2010-02-02 06:00

Vårdcentralen i Malmberget ska spara två miljoner kronor det närmast kommande året. En näst intill orimlig summa enligt företrädare för vårdcentralen.
- Det är för mycket pengar för att det ska räcka med att spara in på plåster, säger Iris Rönnqvist, verksamhetschef på vårdcentralen.
Mindre pengar
Anledningen är att vårdreformen som trädde i kraft vid årsskiftet ger mindre pengar till vårdcentraler där befolkningen minskar.
Malmbergets vårdcentral har ett upptagningsområde med 8 200 människor, men med en befolkning vars antal hela tiden krymper.
Och eftersom det inte räcker med att spara in på plåster kommer besparningarna istället att drabba personalen. I dag arbetar 40 personer på vårdcentralen i Malmberget, varav fem av dem är läkare.
Många tjänster
Två miljoner kronor motsvarar ungefär fyra distriktsskötersketjänster, eller ungefär två läkartjänster lönemässigt.
- För att spara in de här miljonerna måste vi titta på bemanningen här i huset, något annat alternativ står knappast till buds, säger Iris Rönnqvist.
Vilka som kommer att få gå är långt ifrån klart ännu, men nedskärningarna kommer att starta så snart som möjligt.
- Någonstans måste pengarna tas och som vi ser det nu är det enda möjliga att spara in på personalkostnaderna.
Men det planeras också för en framtida nedläggning av hela Malmbergets vårdcentral, senast 2014.
I samma hus inryms ett äldreboende, apotek, tandläkarmottagning och även barn och mödrahälsovård.
- Det har att göra med att vårat kontrakt med LKAB löper ut då, säger Iris Rönnqvist. Och vi befinner oss på mark som gruvbolaget vill ta i anspråk för en framtida gruvbrytning här i samhället.
Framtiden oklar
Nuvarande vårdcentral i Malmberget stod klar under tidigt 1980-tal. Och om en ny kommer att uppföras är fortfarande långt ifrån säkert.
- Ingen kan ju säkert säga vad som kommer att hända med Malmberget i framtiden och därför är det vanskligt att sia något om den saken redan nu, säger Iris Rönnqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om