Förslag om intagnings-stopp upprör skidfolket
Intagningsstopp vid regionala skidgymnasiet ska spara miljoner åt barn-, utbildnings- och kulturnämnden.I alla fall om skolledningens förslag anammas. Detta upprör elever, föräldrar och lärare, samtidigt som frågan ger reaktioner ändå upp i Svenska skidförbundets topp.
Marc Pettersson, Anton Olofsson, Josefin Lundkvist, Sofie Eriksson och Simon Larsson ser ett stort värde gå till spillo om regionala skidgymnasiet i Malmberget läggs ned.
Foto: Maria Ödalen
i en kommun som profilerar sig som vintersportort. Men redan måndagen därpå talades detta emot, när lärare och elever vid skidgymnasiet fick i ansiktet att skolledningen vill stoppa det regionala intaget.
- Det skulle utesluta alla elever som inte kommer in på riksintaget, vilket gör att de antingen slutar åka eller lämnar kommunen, säger längdåkningsläraren Lisbet Larsson.
Motivation
För längdåkarna finns regionala skidgymnasium inom länet men inte för de alpina åkarna.
- Kommunen ska spara men har de tänkt på att den kommunala skolpeng de får betala för elever som ger sig i väg till skidgymnasiet i Kiruna eller Älvsbyn också kostar? Eller på att ett regionalt intag ju kan gynna kommunen på sikt genom att bringa in pengar i stället för att kosta, säger Lisbeth Larsson och visar på den kostnadskalkyl hon och andra lärare beräknat och som ska förevisas kommunpolitikerna.
Summan per elev varierar mellan 35 000 och 80 000 kronor beroende på ort och program de väljer.
- I år har jag åtta lokala elever och det är lätt att räkna ut vad de skulle kosta kommunen om de blev tvungna att studera på annan ort, säger hon.
Eleverna är besvikna på kommunen.
- Jag tycker den ska försöka behålla de ungdomar som finns kvar här och låta dem hålla på med skidåkning, säger Marc Pettersson.
- Det ger motivation och det är viktigt att ha en tränare som står bakom en så man utvecklas rätt, säger Josefin Lundkvist.
- Det synd att kasta bort något som är så bra uppbyggt, säger Anton Olofsson.
Föräldern Annelie Olofsson säger så här:
- På riksskidgymnasiet tas bara de bästa in. Har man otur eller inte preseterar bra i nian utesluts man. Och det är ju inte alltid man är duktigast i ungdomsåren. Att det kan komma senare har Marcus Hellner visat.
LG Pettersson, ansvarig och lärare för riksskidgymnasiet, beskriver förslaget som en rejäl baksmälla efter Världscupshelgens framgångar.
Tomas Ringsby Petersson, förbundsdirektör för Svenska skidförbundet, följer frågan med spänt intresse.
"Mitt stöd finns om det behövs", uttrycker han via mail.
Tommy Nyström (s) har inte gått att nå för en kommentar.
Fotnot: De elever som påbörjat utbildningen får slutföra den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!