Som vi tidigare berättat skickade Gällivares tre kommunalråd en inbjudan till LKAB:s styrelse för ett sista försök att lösa konflikten om östra Malmberget. Där kommunens linje sedan 2015 har varit att avveckla området.
– Redan när miljövillkoren kom och man fick den här sprickzonen på Linnévägen sa vi att vi måste se över hela det här området, om det ska konvertera till industrimark så behöver vi säkerställa bra boendemiljöer för resterande del av området, säger Henrik Ölvebo (MP).
– Men LKAB har hela tiden velat prata om de små tårtbitar som påverkas just nu, och vi har sagt att vi som kommun inte kan prata smådelar utan behöver beakta helheten.
Kommunen menar att LKAB ensidigt har gått fram och köpt upp fastigheter, rivit dem och avvecklat 73 procent av det gemensamma utvecklingsområdet.
Medan LKAB uttryckt att man är fast i ett förhandlingsspel.
– De går fram som en ångvält och samhällsplanerar, det är inte deras uppdrag, det är vårat uppdrag, säger Henrik Ölvebo.
– Avtalet från 2012 tog höjd för att det är en föränderlig process, och att om man ska ingå nya avtal då ska man använda de principer som finns i huvudavtalet, för då vet både vi och LKAB spelreglerna. Det är LKAB som inte följer dem nu.
LKAB, som vill satsa på området, sa i tidigare artikel att kommunen låter bråket om detaljplaner slå över och därför inte tillåter dem att stängsla in området.
– Vi har nekat det för att vi enligt plan-och bygglagen inte kan dra ett stängsel då området fortfarande klassas som allmän mark och bostäder, säger Birgitta Larsson (S).
– Det är därför vi under lång tid har pratat om att vi behöver få ett tilläggsavtal så att vi kan hantera området så.
När LKAB:s styrelse, med Göran Persson i spetsen, tackar nej till platsbesöket skriver han att ledningen säkerställer att styrelsen erhåller relevant information.
"Styrelsen har god kännedom om förutsättningarna i östra Malmberget och följer löpande Gällivare kommuns myndighetsutövning och dialog med LKAB avseende bland annat planläggning, stängseldragning och hantering av Malmsta."
Kommunen lämnar nu över frågan till ett juridiskt ombud.
– Det innebär inte att vi har släppt frågan, den är precis lika viktig och prioriterad som den har varit tidigare, men vi väljer att vårat juridiska ombud ska hantera detta, säger Birgitta Larsson.