Flicka fick buntband åtdraget om halsen

En livsfarlig lek i oförstånd kunde ha slutat illa, när en flicka fick ett buntband åtdraget om halsen av en annan elev.En lärare lyckades klippa bort bandet, som inte gick att lossa, innan flickan fick svårt att andas.- Det var en olyckshändelse, säger Ingegerd Strandelin, rektor Tallbackaskolan.

Foto:

MALMBERGET2010-10-30 06:00
Det var förra fredagen, den 22 oktober, som händelsen inträffade.
Tre elever i årskurs fyra är inblandade. En pojke tar så kallade buntband från en städvagn som står uppställd i en av Tallbackaskolans korridorer och ger till en annan pojke. Den senare tar ett av banden och sätter det runt halsen på en flicka, en klasskamrat till dem båda. Han drar sedan åt för att i nästa stund upptäcka att bandet inte går att lossa.
Fick panik
Både pojken och flickan får panik och två lärare som uppmärksammat vad som händer skyndar dit.
- De fick in en sax mellan bandet och halsen och kunde klippa av det, säger Ingegerd rektor Strandelin.
Åsamkades flickan några skador?
- Hon blev lite röd på halsen men hon hann inte få svårt att andas. Jag ringde skolsköterskan direkt efteråt som sa att jag skulle ge flickan vatten. Hon hade inte några svårigheter att svälja detta och kunde även fika en stund senare. Hon var mest skakad och chockad.
Det var även pojken som drog åt bandet.
"Skedde i oförstånd"
- Han blev jätteledsen och började gråta. Det var inte alls hans mening att vare sig skrämma eller göra flickan illa på något sätt. Det var en ren olyckshändelse och han förstod inte att bandet inte skulle gå att lossa igen, säger Ingegerd Strandelin, som pratat igenom händelsen med båda eleverna efteråt.
- Vi pratade om allvaret i det hela och hur farligt det kan vara att leka med sådana saker. Jag vet inte vad som föranledde det hela men barn är ju impulsiva och det här skedde i oförstånd. Pojken och flickan är klasskamrater och goda kompisar i vanliga fall.
Lek med buntbanden har förekommit bland fler elever som bland annat haft dem runt handlederna, enligt Ingegerd Strandelin.
Båda barnens föräldrar kallades till skolan och lärarna i de två elevernas klass och även övriga lärare tog upp händelsen i sina respektive klasser.
- Det gick tack och lov väl men det är tråkigt när sådant här händer. Det får inte upprepas, säger Ingegerd Strandelin.
Det är köks- och städpersonalen som använder buntbanden för att dra åt sopsäckar med. De har nu fått klara direktiv om att förvara banden oåtkomligt för eleverna. Tallbackaskolans medarbetare ser även över rutiner och om det finns annat hälsovådligt som bör förvaras på säkrare sätt.
Det var ett sådant här band som flickan på Tallbackaskolan fick om halsen. (Bilden är arrangerad).Foto: pär bäckström
Det var ett sådant här band som flickan på Tallbackaskolan fick om halsen. (Bilden är arrangerad).Foto: pär bäckström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om