Fler hålrum öppnar sig i ett skakigt Malmberget

Vid ett seminarium, arrangerat av LKAB, informerades om seismik. Malmberget kommer att fortsätta skaka och fler hålrum kommer att öppnas. Det är gruvbrytningens pris, menar LKAB.

LKAB-panelen: Per-Erik Lindvall, teknisk direktör, Björn Koorem, gruvchef Malmberget , Christina Dahnér, bergmekaniker, Monica Quinteiro, chef teknik gruva och Lotta Fogde, kommunikationsdirektör, saknas på bild, Tina Hedlund, miljöchef.FOTO: Marie Ridderström

LKAB-panelen: Per-Erik Lindvall, teknisk direktör, Björn Koorem, gruvchef Malmberget , Christina Dahnér, bergmekaniker, Monica Quinteiro, chef teknik gruva och Lotta Fogde, kommunikationsdirektör, saknas på bild, Tina Hedlund, miljöchef.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Malmberget2009-11-21 06:00
- Vi tar ansvar för säkerheten. LKAB har investerat i utrustning för att läsa av vibrationer till följd av bergrörelser och ha koll på effekter ute i samhället. Vi kan förklara 99 procent av alla bergrörelser i efterhand, säger kommunikationsdirektör Lotta Fogde.
Vid presseminariet deltog Norrbottenspressen, radio, tv och DN.
Skivrasbrytning orsakar ras
Per-Erik Lindvall, teknisk direktör vid LKAB, informerade om skivrasbrytning.
- Vid skivrasbrytning är det viktigt att det rasar för att fylla tomrummet som uppstår när vi tagit ut en skiva. Vi vill att det ska rasa, av säkerhetsskäl.
- Inga bergrörelser kommer att vara en fara för människor eller egendom, därmed inte sagt att det inte påverkar människor och egendom. Vi har inte någon gång kunnat påvisa att vår verksamhet skadat fastigheter, säger Per-Erik Lindvall.
Fabianhålrummet scannas in årligen. Ingen vet när det kommer att rasa in och det går inte att spränga ner takskivan.
- Det är oerhört riskfyllt, takskivan är 90 meter tjock, säger Lindvall.
Christina Dahnér, bergmekaniker, säger att det inte är någon risk för en farlig luftstötsvåg i Malmberget.
- Nej, vi har uppmärksammat problematiken i god tid, säger hon.
Fler hålrum
Fler hålrum kommer att uppstå i Malmberget när följande gruvor "blockar upp sina takskivor": Printzsköld, västra delen av Fabian, PARTA och Viri.
Viri blockade upp rejält oktober 2006, en 100 meter djup grop, stor som en fotbollsplan, öppnade sig. Det skedde inom gruvindustriområdet något hundratal meter från Koskullskullevägen.
Monica Quinteiro, chef teknik gruva, redovisade mätresultat.
- Vi analyserar markvibrationer från sju vibrationsmätare som ska spegla de seismiska händelserna sedan mätningar startat 2003. Antalet markvibrationer har minskat med 20 procent, säger hon.
Vid Hermelin har markvibrationerna minskat. Vid Bolagsområdet har vibrationerna fördubblats och de är dubbelt så starka, troligen beroende på Printzskölds uppblockning av takskivan.
I centrala stan och Hertiggatan har antalet vibrationer minskat med hälften men ökat i styrka. Vid Fabian, Björkvägen, Sveavägen och Kilen har vibrationerna blivit dubbelt så stora och dubbelt så starka. Vid Östra Malmsta och Ormkullen har antalet markvibrationer ökat men storleken är konstant.
Snowboard i Kaptensgropen
Det blev diskussion om rasrisk och säkerhet och skador på hus, om sprickor och markdeformationer som människor larmat om, om hundar och katter som troligtvis störtat ner i gruvhål. Det framkom att ungdomar åkt snowboard i Kaptensgropen. LKAB:s representanter gick ut med en skarp varning från att överträda stängselområden.
- Det är förenat med livsfara. Naturligtvis tar vi säkerhetsfrågorna på största allvar och undersöker eventuella sprickbildningar i Malmberget, säger Per-Erik Lindvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om